Het belang van de juiste vloerverwarming verdeler

Door admin

Bij het aanleggen van een vloerverwarmingssysteem speelt de vloerverwarming verdeler een essentiële rol in de distributie van warmte door je woning. Deze verdeler vloerverwarming zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de verschillende ruimtes via de vloerverwarmingsbuizen. Afhankelijk van je woonsituatie zijn er verschillende types verdelers beschikbaar. In dit artikel duiken we dieper in de functies van de verdeler en hoe je de juiste verdeler kiest voor jouw situatie.

Wat zijn de functies van de vloerverwarming verdeler?

 Regulatie van de waterstroom: De verdeler van de vloerverwarming regelt de hoeveelheid warm water die door de leidingen van het systeem stroomt. Dit gaat via de instelbare debietregelaar. Hiermee kan je de verschillende ruimtes in je woning op een comfortabele manier opwarmen.

Temperatuurbeheersing: De temperatuurregeling gebeurt via de geïntegreerde thermostaat. Zo kan de hoge aanvoertemperatuur van het water naar de verdeler op een efficiënte manier wordt teruggemengd naar een temperatuur geschikt voor de vloer. Dit voorkomt ook vloerbeschadigingen.

Energie-efficiëntie: Een goed afgestelde verdeler kan helpen de energiekosten te verlagen, door warmte precies daar te leveren waar het nodig is.

Er zijn hierbij verdelers van verschillende materialen, waaronder kunststof, staal en RVS. Een kunststof verdeler is dubbelwandig waardoor er geen condensvorming plaatsvindt op de verdeler. Dit maakt het zeer geschikt voor vloerverkoeling. Voor meer informatie hierover en de beste kwaliteit verdelers kan je terecht bij Benem.

Hoe kies ik de juiste vloerverwarming verdeler?

 Het kan nog weleens lastig zijn om te bepalen welke verdeler geschikt is voor je woning. Om het even simpel te schetsen: Er zijn twee hoofdtypen verdelers, met of zonder pomp.

Verdeler met pomp

Bij systemen die werken met een hoge temperatuur, zoals traditionele CV-ketels, is een verdeler met pomp nodig. Het gaat hier om HTV-systemen (Hoge Temperatuur Verwarming). Deze vloerverwarming verdeler mengt dan uit zichzelf het afgekoelde water dat terugkomt van de vloerverwarmingsbuizen met het hete CV-water. De ingebouwde pomp zorgt ervoor dat de temperatuur van het water in de buizen constant blijft, wat zorgt voor een efficiënte warmteverdeling en nauwkeurige temperatuurregeling.

Verdeler zonder pomp

Voor systemen die met lage temperaturen werken kan een verdeler zonder pomp gebruikt worden. Het gaat hier om LTV-systemen (Lage Temperatuur Verwarming), meestal een warmtepomp of een CV-ketel van maximaal 40 graden. Bij een verdeler zonder pomp wordt het water meteen verdeeld naar de verschillende ruimtes. Het water stroomt vervolgens zelf terug naar de warmtepomp of CV-ketel om weer opgewarmd te worden.

Speciale overwegingen voor stadsverwarming

Ook voor woningen die aangesloten zijn op stadswarmte is vloerverwarming mogelijk. Hierbij wordt echter een specifieke vloerverwarmingsverdeler gebruikt. Deze is vergelijkbaar met de verdeler met pomp en is voorzien van een thermostaatknop waarmee de vloertemperatuur geregeld wordt. Ook bevat het een terugslagklep en RTL-ventiel (retourtemperatuur-begrenzer) om aan de eisen van stadsverwarming te voldoen. Voor kleine ruimtes zoals badkamers of toiletten wordt ook een RTL-ventiel gebruikt. Deze reguleert de doorstroom door het ventiel te openen en sluiten. Hierdoor kunnen ook deze kleinere ruimtes comfortabel verwarmd worden, zonder dat daar een complete verdeler voor nodig is. Dit bespaart zowel ruimte als kosten.

GERELATEERDE BERICHTEN