Waarschijnlijk heb je het vast wel eens gezien of vast gehouden: polycarbonaat. In een enorme hoeveelheid producten zit deze kunststof namelijk verwerkt. Denk hierbij aan helmen, veiligheidsbrillen, drinkflessen, telefoons of cd’s. Iedereen krijgt er weleens mee te maken of heeft het thuis in de kast liggen. Een toegankelijk materiaal dus, maar wat is het eigenlijk precies? Lees snel verder om daar achter te komen.
Wat is polycarbonaat?
Polycarbonaat is een stevig, hard materiaal, dat lijkt op plexiglas. Het is doorzichtig, licht van gewicht en staat vooral bekend om de enorme sterkte en slagvastigheid. Anders dan glas, breekt het niet snel. Het is namelijk 250 keer zo sterk als glas dat net zo dik is en dus kan het voor heel veel toepassingen gebruikt worden. Daarbij biedt het materiaal UV-bescherming en is het weerbestending. Er zijn dan ook genoeg redenen voor producenten uit heel veel verschillende branches om het materiaal te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde veiligheidsbril van een bouwvakker maar ook aan de koplampen van auto’s of sommige onderdelen van je telefoon.
De herkomst van polycarbonaat
Alfred Einhorn is de Duitse chemicus die de kunststof polycarbonaat ontdekte. Na wel drie decennia van onderzoek, zorgde hij uiteindelijk in 1953 ervoor dat het materiaal daadwerkelijk geproduceerd kon worden. In eerste instantie had daarbij het polycarbonaat nog een bruin tint, wat dan ook de reden was dat het vooral voor kleine producten en oppervlaktes werd gebruikt. Toen het uiteindelijk in 1970 lukte om de kunststof glashelder te krijgen, maakte het steeds meer naam als veiligheidsglas. Dit heeft ertoe geleid dat het materiaal nu zelfs wordt gebruikt voor de ruiten van straaljagers.
Wat kan je met polycarbonaat?
Naast het feit dat polycarbonaat veel gebruikt wordt voor veiligheidsbeglazing, heeft het ook nog andere belangrijke voordelen. Anders dan plexiglas is het namelijk enorm makkelijk te bewerken. Zo kun je erin boren of zagen. Maar ook kan het koud gezet worden zonder dat er scheuren ontstaan in het materiaal. Daarnaast zijn er ook polycarbonaat kanaalplaten. Dit zijn meerwandige platen of ‘tunnelplaten’ die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de beglazing van industriële gebouwen of de bouw van kunstof overkappingen en veranda’s. Daarbij is het materiaal in verschillende soorten en kleuren te verkrijgen en kan het gebruikt worden in zowel binnen – als buitentoepassingen.
Het onderhoud van polycarbonaat
Zorg ervoor dat je de kunststof elk jaar onderhoudt. Het materiaal is namelijk, niet zoals bij glas, behoorlijk gevoelig voor het krijgen van krassen. Gelukkig kan je ervoor kiezen om een extra tweezijdige kraswerende coating te nemen. Die biedt niet alleen bescherming tegen krassen, maar ook tegen verschillende chemicaliën.