Wanneer we aan het recht denken, dan denken we al snel aan grote strafzaken. Er zijn echter een hoop verschillende werkgebieden, waaronder het familierecht. In dit artikel vertellen we wat familierecht inhoudt, zodat je precies weet bij je wanneer moet aankloppen.
Huwelijk en scheiden
Het zal je wellicht niet verbazen, maar zowel trouwen als scheiden valt onder het familierecht. Wanneer je gaat trouwen, dan laat je dit altijd doen door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze ambtenaar mag ook geregistreerde partnerschappen voltrekken; zowel trouwen als geregistreerde partnerschappen kunnen op het gemeentehuis of op een trouwlocatie worden voldaan. Kies je voor een specifieke locatie en dag, dan kost dit altijd geld en in het weekend is het duurder dan door de week. Wil je geld besparen? Trouw dan gratis op het gemeentehuis op maandag en dinsdag voor elf uur in de ochtend.
Trouwen en een partnerschap registreren, dat zijn hele mooi momenten in het leven. Helaas zijn er ook verdrietige tijden, zoals bij een scheiding. Scheiden is nooit makkelijk, omdat er veel emoties bij komen kijken. Ontbinding van het huwelijk moet altijd via het familierecht geregeld worden en eigenlijk is dat zo slecht nog niet; een advocaat van incassobureau Den Bosch kan helpen om de gesprekken tussen beide partijen in goede banen te leiden en de scheiding op een zo’n vredig mogelijke manier af te ronden. Daarnaast helpt een advocaat bij het verdelen van spullen wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en bij het opstellen van een alimentatieregeling.
Gezinsleven
Een groot onderdeel van het familierecht is alles wat zich binnen en rondom het gezin afspeelt. Denk hierbij aan zaken zoals voogdij, wat bijvoorbeeld voorkomt bij het overlijden van ouders, bij een scheiding of wanneer ouders niet meer voor het kind kunnen zorgen.
Het onder curatele of bewindvoering stellen en mentorschap bepalen gaat ook via het familierecht. Dit kan bij zowel kinderen als volwassenen ingezet worden; denk aan mensen met een beperking, een gezinslid met een verslaving of ouderen die lijden aan dementie die niet meer wilsbekwaam zijn.
Ook wanneer er zich ernstige zaken binnen het gezin afspelen, kan er familierecht ingezet worden. Zo kan een kind door de kinderbescherming onder toezicht gesteld worden, wanneer het vermoeden bestaat dat het kind en de ontwikkeling van het kind ernstig in het gedrang komt.
Ten slotte bespreken we nog de gangbare zaken binnen het gezinsleven, zoals het opstellen van de geboorteakte en overlijdensakte door de gemeente en het recht op naam; wanneer je jouw naam wilt laten wijzigen, valt dit onder familierecht en moet je dit via de gemeente laten doen.
Overlijden en erfrecht
Zoals we net al lieten vallen, is het opstellen van een overlijdensakte onderdeel van het familierecht. Echter is het erfrecht een werkgebied dat op zichzelf staat, waarvoor je dus een advocaat gespecialiseerd in erfrecht moet inschakelen. Belangrijk om te weten, is dat ouders hun kinderen nooit zomaar mogen onterven; dat betekent dat je als kind dus altijd recht hebt op een erfenis. Helaas kan er met betrekking tot een erfenis onderling ruzie ontstaan; een advocaat kan helpen om de gemoederen positief te houden en ervoor te zorgen dat er een eerlijke verdeling ontstaat.
Andere spullen die iemand na het overlijden wil nalaten, worden vastgesteld in een persoonlijk testament, waarbij de persoon in kwestie duidelijk opschrijft wie wat krijgt. Dit kan belangrijk zijn wanneer je geld wilt nalaten aan een goed doel, veel spullen van (sentimentele) waarde hebt die je wilt verdelen onder je familie en vrienden of wanneer je meerdere panden hebt. Een testament opstellen laat je altijd doen bij een notaris en is nooit verplicht.