De mogelijkheden van noodverlichting

Door admin

Noodverlichting is enorm belangrijk, vooral voor bedrijven of evenementsgebouwen. In geval van nood is deze verlichting noodzakelijk om aan te geven hoe gasten veilig het gebouw kunnen verlaten, ook als de reguliere verlichting uit is gevallen. Voor openbare gebouwen is het in de meeste landen dan ook verplicht om werkende noodverlichting te hebben. Maar op welke manieren kan een gebouw noodverlichting toepassen en hoe werkt het precies? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting omvat dus de lampen die blijven branden als de reguliere verlichting uitvalt, bijvoorbeeld door een stroomstoring of door brand. Noodverlichting wordt dus gevoed via een andere bron dan de reguliere verlichting. Noodverlichting is essentieel voor een veilige omgeving. Risicovolle werkzaamheden kunnen veiliger worden uitgevoerd dankzij noodverlichting. Ook helpt deze verlichting bij het lokaliseren van blusmiddelen of andere hulpmiddelen in geval van nood, zoals een AED of EHBO koffer. Dit wordt een noodaanduidingslamp genoemd. Ten slotte wordt noodverlichting natuurlijk gebruikt voor het aangeven van vluchtroutes, zodat mensen een gebouw veilig kunnen verlaten in geval van nood.

Verschillende soorten noodverlichting

Er bestaan vier soorten noodverlichting waar je gebruik van kunt maken:
Verlichting van werkplekken met verhoogd risico: Dit zijn ruimtes zoals keukens en laboratoria. Hier moet altijd goede verlichting aanwezig zijn, aangezien er werkzaamheden worden verricht met een hoger risico.
Vluchtwegverlichting: Het doel van dit type verlichting is het aangeven van nooduitwegen. Deze lampen branden alleen in het geval van een stroomstoring of het uitvallen van de stroom om een andere reden.
Vluchtwegaanduiding: Deze noodlampen branden altijd, niet alleen bij een stroomstoring of het uitvallen van de stroom. Het doel van deze lampen is uiteraard het aangeven van vluchtroutes. Vaak worden hier iconen of symbolen voor gebruikt.
Anti-paniekverlichting: Deze verlichting heeft als doel om paniek te voorkomen in ruimtes waar veel mensen samenkomen. Het is nood-evacuatieverlichting. Denk bijvoorbeeld aan kantines of vergaderzalen. Deze lampen blijven ook branden wanneer er sprake is van een stroomstoring of stroomuitval.

Waar moet noodverlichting hangen in openbare gebouwen?

Noodverlichting moet op bepaalde plekken worden geïnstalleerd:

– Bij iedere uitgang die ook gebruikt wordt als nooduitgang.
– Binnen twee meter van alle trappen.
– Binnen twee meter van niveauverschillen.
– Bij richtingsveranderingen.
– Op plekken waar gangen elkaar kruisen.
– Aan de buitenkant van iedere doorgang naar buiten en in de nabijheid van deze doorgangen.
– Bij iedere EHBO post.
– Bij alle brandmelders en brandbeveiligingsmiddelen, zoals een brandblusser.

Het is verplicht om ieder jaar de noodverlichting na te kijken of dit te laten doen. Ook het onderhoud van deze verlichting moet jaarlijks plaatsvinden. Dit staat in de Arbowet en in het Bouwbesluit. Het is immers erg belangrijk dat mensen altijd op tijd kunnen vluchten als dit nodig is en dat het duidelijk is waar de nooduitgangen zijn.

GERELATEERDE BERICHTEN