Blokhut kopen? Dit zijn de 6 beste soorten hout

Door admin

Hout is een algemeen gebruikt bouwmateriaal vanwege de verschillende voordelen. Behalve dat het licht en stevig is, heeft hout indrukwekkende thermische eigenschappen en is het relatief betaalbaar in vergelijking met andere bouwmaterialen. Omdat er veel houtsoorten beschikbaar zijn, is het belangrijk om te weten welke het meest geschikt zijn voor het bouwen van een blokhut. 

De belangrijkste houtsoorten die voor de bouw van een blokhut worden gebruikt, zijn hardhout, zachthout of bewerkt hout. Voorbeelden van zachthout zijn sparren, dennen, sparren, ceders en hemlocksparren. Hardhout omvat eiken, teak, esdoorn, mahonie, kersen en walnoot. Bewerkt hout omvat onder meer multiplex, MDF-plaat en composietplaat. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en daarom is het belangrijk om hiermee rekening te houden als je een blokhut wilt kopen. Hieronder vind je 6 van de meest gebruikte houtsoorten.

1. Dennenhout 

Dennenhout is een van de sterkste soorten naaldhout en staat bekend om zijn kneedbaarheid en betaalbaarheid. Deze houtsoort wordt veel gebruikt in diverse bouwprojecten, waaronder kozijnen voor woongebouwen en zelfs vlonders.  

Dennenhout is gemakkelijk te zagen, te snijden en te beitsen, wat het bouwproces helpt versnellen. Grenen is ook makkelijk om in te boren, wat betekent dat er geen voorgeboorde gaten nodig zijn, wat ook helpt om de totale bouwkosten te verlagen, omdat er niet te veel werk nodig is. 

Grenen heeft ook een hoge weerstand tegen slijtage vanwege zijn interne eigenschappen. Het is een uitstekende houten voor een blokhut en is vooral sterk als vloer en terras. De betaalbaarheid en slijtvastheid van grenen maken het een van de meest populaire houtsoorten om een blokhut te kopen.

2. Cederhout 

Ceder is een houtsoort die bekend staat om zijn anti-krimp en anti-zwel eigenschappen. Ook bij sterke temperatuur- en vochtigheidswisselingen vervormt deze houtsoort niet. De gunstige eigenschappen van Cedar zijn het gevolg van zijn grote, met lucht gevulde holtes, waardoor het een uitstekende thermische isolator is. Uitermate geschikt voor een blokhut. 

Een ander groot voordeel van het gebruik van cederhout in de woningbouw is de weerstand tegen verval. Het is bekend dat ceder tot 40 jaar bestand is tegen rot als het goed wordt onderhouden, een eigenschap die het perfect maakt voor als je een blokhut wilt kopen die jarenlang meegaat. 

Naast de weerstand tegen rot, is cederhout ook geluidbestendig en isolerend. Dit maakt het uitermate geschikt voor het bouwen van een huis of blokhut.

Blokhut kopen? Dit zijn de 6 beste soorten hout

3. Vurenhout 

Vurenhout is een goedkope naaldhoutsoort die bekend staat om zijn lichtgewicht en elastische eigenschappen. Hoewel sparren de neiging hebben om sneller te drogen dan andere houtsoorten, voorkomen de interne eigenschappen dat het na verloop van tijd barst. Het heeft een groot draagvermogen, wat het ideaal maakt als constructiehout voor een blokhut. 

Bij gebruik in de woningbouw moet vurenhout worden behandeld met conserveermiddelen, omdat het niet weerbestendig is, vooral wanneer het grondcontact begint te rotten. Het is ook gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels, vandaar de noodzaak van een goede houtbehandeling voordat het in gebruik wordt genomen. 

Vurenhout is een steunpilaar in de bouwsector, vooral omdat het kan worden gebruikt om dakspanten, plafondbalken en steigers te bouwen. De beschikbaarheid van vurenhout maakt het een geweldige optie voor grootschalige bouwproject mee te volbrengen.

4. Cipressenhout 

Cipressenhout is een zachte houtsoort, wat betekent dat het afkomstig is van een conifeer (naaldboom die zaaddragende kegels produceert, vaak “evergreens” genoemd) en niet van een loofboom (bomen die elke herfst hun bladeren laten vallen). Over het algemeen heeft cipres een lichtgele tot middenbruine kleur in het kernhout, terwijl het spinthout bijna wit is. Het is relatief licht van gewicht en heeft een lage dichtheid.

Cipres wordt niet zo veel gebruikt als andere materialen, simpelweg vanwege de hoge kosten; het is een van de duurste houtsoorten gebruikt voor blokhutten. Het heeft een laag krimp percentage en een hoge weerstand tegen insecten, schimmels en rot. Het heeft de neiging om erg compact te zijn, waardoor je een blokhut koopt die veel langer meegaat dan bij andere houtsoorten, maar het kan moeilijk te vinden zijn. 

5. Teakhout 

Teakhout is een hardhoutsoort die veel wordt gebruikt in de bouw en meubelen, huizen en blokhutten. Het heeft een gele tot donkerbruine kleur en is extreem sterk, zwaar en duurzaam. Deze sterke houtsoort is bovendien bestendig tegen weersinvloeden en kromtrekken. 

De natuurlijke oliën in Teakhout maken deze houtsoort bestand tegen ongedierte en termieten. Een ander kenmerk dat teakhout ideaal maakt voor constructiewerk, is de vlambestendigheid, omdat het niet gemakkelijk brandt. Dit maakt het de ideale houtsoort om een blokhut kopen.

In vergelijking met andere houtsoorten is teakhout aanzienlijk duurder (vanwege de beperkte beschikbaarheid), wat het gebruik ervan in grootschalige bouwprojecten beperkt. Dit type hardhout wordt veel gebruikt voor vloeren, deur- en raamkozijnen en voor de constructie van tuinmeubilair. 

Ondanks dat het sterk en duurzaam is, is Teakwood redelijk licht van gewicht, wat het ideaal maakt voor grote bouwprojecten, aangezien het de totale eigenlast van een constructie vermindert. Dit hout is bestand tegen invloeden van buitenaf, waardoor het een uitstekende optie is voor een blokhut in zure of alkalische omgevingen.

Blokhut kopen? Dit zijn de 6 beste soorten hout

6. Eikenhout 

Ongetwijfeld een van de meest voorkomende soorten hardhout, eikenhout is er in twee vormen: rood eiken en wit eiken. Rode eik wordt ook wel zwarte eik genoemd vanwege zijn bast en heeft een zeer aparte afwerking en nerf. 

Er zijn meer dan 600 soorten eiken, waarvan de meest voorkomende soorten afkomstig zijn uit Noord-Amerika, Azie en Europa. Over het algemeen is eiken sterk, zwaar en compact. Het hoge tanninegehalte in eiken maakt het zeer goed bestand tegen schimmel- en insectenplagen. 

Er zijn verschillende voordelen voor het kopen van een blokhut van eikenhout. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat eik kromtrekt en extreem goed bestand is tegen water. Het polijst en vlekt ook goed genoeg, een functie die het uiterlijk verbetert. Eikenhout is zeer duurzaam en bestand tegen geleidelijke slijtage, waardoor het ideaal is voor de constructie van een blokhut. 

Deze houtsoort is ideaal voor vlonders, vloeren, meubels en blokhutten. Het grootste probleem van eikenhout ligt echter in het hoge tanninegehalte, dat vaker wel dan niet reageert met olieafwerkingen bij blootstelling aan koud en nat weer. Eik is behoorlijk zwaar en kan moeilijk in verschillende vormen te snijden zijn, vooral bij gebruik van handgereedschap. Al met al is eikenhout wel uitermate geschikt als je een blokhut wilt kopen.

GERELATEERDE BERICHTEN