Hout en houtschade binnen en buiten repareren

Door admin

In iedere woning is hout te vinden. Of het nu gaat om houten meubels, een houten kozijn, een houten trap of iets anders. Hout is een relatief zacht materiaal en kan daardoor gemakkelijk beschadigen. Wanneer je dus hout in je woning hebt, is de kans groot dat er schade aan ontstaat en je het moet repareren. 

Houtschade wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Heb je houtschade ontdekt, dan is het slim om deze schade zo snel mogelijk te repareren. Zo voorkom je dat de schade in de loop van de tijd groter wordt. In dit artikel vertellen we je meer over verschillende houtschades en hoe je ze kunt repareren.

Verschillende soorten houtschades

Er zijn veel verschillende manieren waarop schade aan hout kan ontstaan. We delen houtschade meestal op in grofweg twee categorieën: schade door bijvoorbeeld stoten of krassen en schade door houtrot. Beide schades zijn gemakkelijk op te lossen. Heb je te maken met een wat grotere of diepere schade of houtrot? Dan kun je het beste gebruik maken van een goede houtrotvuller, zoals de houtrotvuller van EAZYFIX®. Hiermee vul je de schade gemakkelijk op en weet je zeker dat je reparatie lang mooi blijft.

Houtschade binnen repareren

Binnen ontstaat houtschade meestal door stoten of krassen. Er komt dan een stukje van bijvoorbeeld een houten meubel of trap af, of er ontstaat een kras. Zonde, want je wilt natuurlijk dat je woning en meubels in goede staat blijven. Zo’n kras of buts is gelukkig gemakkelijk te repareren. Je doet dat bijvoorbeeld met een houtrotvuller of houtplamuur. Zodra je de houtvuller hebt aangebracht en deze is uitgehard, kun je de houtvuller schuren en schilderen. Zo is er al snel niets meer van je reparatie te zien en is je trap of houten meubel weer als vanouds! 

Houtschade buiten repareren

Buiten is de kans een stuk groter dat er schade aan hout ontstaat. Als het gaat over hout dat buiten staat, ontstaat er vaak houtrot. Houtrot ontstaat doordat er vocht bij het hout kan komen. Wanneer er bijvoorbeeld scheuren in de verf zitten, of als je hout onbehandeld buiten hebt staan, kan er houtrot ontstaan. Dit is schade die snel behandeld moet worden, want houtrot verspreidt zich over het hout, waardoor steeds meer hout gaat rotten. Wacht je te lang met repareren, dan moet je al het hout vervangen en dat is duur. Houtrot ontstaat het vaakst in kozijnen. Het is belangrijk dat je hout dat buiten staat regelmatig controleert op houtrot. Heb je houtrot ontdekt? Verwijder dit dan zo snel mogelijk en repareer het hout met een goede houtrotvuller. Houtrot kun je voorkomen door voor een goede verflaag te zorgen. Zo kan er namelijk geen vocht bij het hout komen.

GERELATEERDE BERICHTEN