Begint de verf op je kozijnen te bladderen of zitten er oneffenheden in? Dan is het tijd om je kozijnen op te knappen. Als er teveel vocht onder de verflaag komt, kan het hout gaan rotten. De verf dient dus als beschermlaag voor je kozijnen en het is van belang dit goed te onderhouden. Als dit niet gebeurd en het kozijn wordt voor langere tijd niet onderhouden, kan het zijn dat je het gehele kozijn moet vervangen. Je kunt het beste om de vijf of zes jaar je (buiten) kozijnen voorzien van een nieuwe verflaag. Het hangt af van de weersomstandigheden of het houtwerk iets langer of korter meegaat dan het gemiddelde. Hier onder staan een aantal handige tips voor het opknappen van kozijnen.
Oude verflaag wegkrabben
Controleer allereerst of je kozijnen geen houtrot hebben door met een schroevendraaier een zwakke plek op te zoeken. Wanneer je houtrot vindt, steek je dit weg met een beitel tot het hout droog is. Door een verfkrabber te gebruiken, verwijder je vervolgens gemakkelijk de oude verflagen die nog op de kozijnen zitten. Meestal gebruik je een verfkrabber om oude verfresten die al aan het bladderen zijn los te krabben van het kozijn. Maar het is zeker ook mogelijk om hier goed gehechte verflagen mee los te krabben, zet dan alleen wel iets meer kracht. Je kunt voor het wegkrabben van verf eenvoudig een verfkrabber driehoek gebruiken, zo kom je ook mooi in de hoeken van het kozijn. Wanneer er hierna nog een aantal gaten of oneffenheden zitten door eventuele houtrot of het wegkrabben van het verf, vul je deze plekken en gaten op met houtvuller. Gebruik voor het opvullen en afstrijken van de vuller een plamuurmes.
Schuren
Om het oppervlak zo egaal mogelijk te krijgen, gebruik je schuurpads. Hiermee schuur je de laatste oneffenheden weg. Ook zorgt dit ervoor dat de verf beter hecht op het hout. Dit is dus een belangrijk onderdeel van het opknappen van de kozijnen! Zorg er voor dat je het kozijn van tevoren ontvet hebt, zo voorkom je dat je vuil in het hout schuurt. Er zijn verschillende soorten schuurpapier, welke onderverdeeld zijn in diverse korrelgroottes. Hoe groter de korrels, hoe grover het schuurpapier. Het beste resultaat krijg je door te beginnen met het meest grove schuurpapier en te eindigen met het fijnste schuurpapier. Ook na het schuren moet je de kozijnen goed schoonmaken door het te ontvetten met een sopje of speciale reinigingsdoekjes. Zo blijft er geen fijnstof achter en hecht de verf het aller beste!
Verven
Voordat je gaat schilderen kun je het beste de vensterbanken of ramen aftapen met verftape. Vervolgens zet je de kozijnen met een ronde kwast in de grondverf. Focus hierbij voornamelijk op het blanke hout en de gerepareerde delen. Wanneer de grondverf goed droog is, schuur je de kozijnen opnieuw met fijn schuur papier en ontvet je het nog een keer. Zijn er nog naden en kieren te zien? Werk dit dan weg met acrylaatkit en veeg overtollige kit weg met een vochtige spons. Wanneer dit goed droog is, kun je de kozijnen schilderen met acryllak. Herhaal, wanneer de eerste laag acryllak droog is, het schuren met het fijne schuurpapier, het ontvetten en breng een tweede laag lak aan. Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is, zo heb je het minste kans op uitlopers of tape resten die er moeilijk af gaan.