Betaalbare massief houten meubels? Ze bestaan!

Door admin

Ben je op zoek naar een nieuw meubel dat uniek is en weer jaren meegaat? Dan valt je oog tijdens een rondje meubelboulevard waarschijnlijk al snel op massief houten meubels. Echter hangt er één grote maar aan vast: de prijs. Voor massief hout betaal je meestal de hoofdprijs omdat het lang duurt voordat een boom volwassen is en omdat de bewerking ervan veel tijd vraagt. Gelukkig zijn er betaalbare massief houten meubels, zodat bijvoorbeeld een minimalistische eettafel van massief hout, voor ieders portemonnee toereikend is. Wat die betaalbare houtsoort precies is, lees je in dit artikel.

Verschil tussen massief hout en MDF of spaanplaat

Massief hout bestaat enkel en alleen uit hout. Het is letterlijk een plank hout, rechtstreeks uit de stam, zonder dat daar iets aan is toegevoegd. Met MDF of spaanplaat is dat een ander verhaal. Deze materialen bestaan namelijk uit samengeperst hout en worden meestal voorzien van een fineerlaag, een dun laagje hout, om het meubel toch een houtlook te geven. Hoewel de prijs een stuk aangenamer is, hebben meubels van MDF of spaanplaat op de lange termijn niet veel voordelen. Door veelvuldig gebruik worden deze meubels namelijk al snel minder mooi, doordat het laagje fineer verslijt.  Dit in tegenstelling tot massief houten meubels die juist meer karakter en schoonheid krijgen door de jaren heen.

Duurzaam en fijn geprijsd

Voorheen waren alleen de klassieke houtsoorten die in Europa groeiden, zoals eiken en grenen, hier verkrijgbaar. Tegenwoordig wordt er door vrachtschepen hout vanuit de hele wereld naar Nederland gehaald. Daardoor zijn ook betaalbare houtsoorten deze kant op gekomen, zoals mangohout. Mangohout groeit alleen in tropische gebieden zoals India en andere Aziatische landen en wordt pas gekapt zodra de bomen niet genoeg mango’s meer produceren. De bomen worden namelijk geplant vanwege de mangoteelt, het mangohout is enkel een restproduct dat door de meubelindustrie weer een tweede leven krijgt. Mede omdat het een restproduct is kan mangohout tegen een scherpe prijs verkocht worden. Daarnaast is het een hardhoutsoort waardoor een mangohouten meubel goed tegen een stootje kan en dus niet zomaar vervangen hoeft te worden. Ben je dus op zoek naar meubels, zwart met hout, voor een voordelige prijs, verdiep je dan eens in mangohout.

GERELATEERDE BERICHTEN