Warmtepomp: alle ins & outs!

Door admin

Ben jij klaar voor een warmtepomp? Wil jij graag je huis op een duurzame manier verwarmen en geen gebruik maken van aardgas? Dit kun je dan doen door het gebruik van een warmtepomp. Deze warmtepomp gaat namelijk op elektriciteit. Voor elke woning is er een warmtepomp te vinden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen te weten een volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatie warmtepomp. Wij gaan je vertellen welke warmtepomp wat doet. Hopelijk helpen wij jou op die manier de juiste keuze te maken welke warmtepomp het beste zou zijn om bij jou in huis te gebruiken.

Wat is een warmtepomp?

Wil je een alternatief voor je cv-ketel dan moet je gaan denken aan een warmtepomp. Je kunt dan kiezen tussen de al eerdergenoemde drie verschillende soorten. 

  • De volledig elektrische warmtepomp. Deze verwarmt je huis maar zorgt ook voor het warme water. Wanneer je gebruik maakt van een volledig elektrische warmtepomp dan heb je geen gasaansluiting meer nodig. Het nadeel is dat deze warmtepompen wel vrij duur zijn in de aanschaf
  • Een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is vooral aantrekkelijk wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt. Een hybride warmtepomp kan in combinatie met een HR-combiketel. Er bestaan ook systemen die al kant en klaar zijn. Bij deze warmtepomp maak je gebruik van een binnen en een buitenunit.
  • De ventilatie warmtepomp. Deze warmtepomp kan alleen gebruikt worden in huizen die voorzien zijn van een ventilatie die mechanisch is. Hij gebruikt namelijk de warmte vanuit de ventilatielucht. Hiermee verwarmt hij je huis. Je bespaart op deze manier aardig wat aan energie. Op dit moment kan je op het plaatsen en gebruiken van een warmtepomp ook subsidie krijgen. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je woning door middel van lucht. Het haalt daar namelijk de warmte uit. Om dit te kunnen doen wordt er stroom gebruikt maar het gebruik van stroom is veel minder dan wanneer je elektrisch zou gaan verwarmen zonder het gebruik van een warmtepomp. 

Je kunt een warmtepomp eigenlijk zien als een koelkast die omgedraaid is. De koelkast voert warmte af en een warmtepomp haalt op zijn manier juist weer de warmte uit de lucht. 

De warmte wordt uit de lucht gehaald door middel van een buitenunit waarbij de warmte overgedragen wordt aan een koudemiddel. In een binnenunit die in je huis staat wordt het doorgegeven aan het verwarmingssysteem. 

Maak je gebruik van een water warmtepomp dan wordt de warmte uit het grondwater gehaald. Om deze te gebruiken moeten er in je tuin twee putten worden geboord. Via de ene put wordt er water omhoog gehaald en via de andere put wordt het afgekoelde water weer terug de grond in gepompt.

armtepomp?

Wat kost een warmtepomp?

Warmtepompen hebben natuurlijk een kostenplaatje. Ze zijn niet gratis maar je moet in je achterhoofd houden dat je op de lange termijn zeker wel gaat besparen. Wil je een ventilatiewarmtepomp maar heb je geen nieuwe cv-ketel dan mag je rekenen op een prijs van tussen de 3300 en de 4700 euro. Je krijgt dan uiteindelijk tussen de 1250 en de 1500 euro aan subsidie op terugkrijgen.

Heb je er ook meteen een nieuwe cv-ketel bij nodig dan mag je aan een aanschaf denken van tussen de 4400 en 5800 euro. De hoogte van de subsidie blijft hetzelfde. 

Het hangt er dus erg vanaf voor welk soort warmtepomp jij kiest. Wil je bijvoorbeeld gaan maken van een grond- water warmtepomp dan mag je al aan prijzen van rond de 20.000 euro gaan denken. Een hele investering dus! Het grote voordeel is wel dat het duurzaam is. Zeker wanneer je duurzaam wil gaan wonen of gaat verbouwen dan is dat wel een groot pluspunt. Je kunt het goed combineren met duurzame kozijnen

GERELATEERDE BERICHTEN