Koffiedik als mest

Door admin

Koffiedik is goed voor de tuin. Wist je dat al? Het bevat namelijk een aantal sporenelementen maar ook voedingsstoffen die voor de tuin erg goed zijn. Dit zijn onder andere stikstof, kalium, kopen en magnesium. Dit is dan ook de reden dat je de gebruikte koffiezakjes niet meer zomaar weg moet gooien maar je deze juist uit moet strooien bij je planten. Je moet er wel op letten dat niet alle planten ervan houden. Wij gaan daar verderop in dit artikel op in welke planten niet tegen het koffiedik kunnen. Een van de planten die er wel van smult is de hortensia. Die doe je een groot plezier met zo nu en dan wat koffiedrab. Ontwikkel dus je eigen koffiedrab tuin. 

Koffieprut als mest

We weten dus nu dat je koffie bij planten kunt doen. Althans niet de koffie zelf, maar de koffieprut kun je bij planten doen. De stoffen die vrijkomen zijn ontzettend goed voor de grond waar de planten in staan maar lang niet voor alle planten. De Rododendron en de hortensia zijn een groot favoriet van koffieprut en in de moestuin zijn er ook planten die er blij mee zijn. Je tomaten, wortelen en pompoenen zullen het op dat beetje wat ze dan extra krijgen dan extra goed doen en jij zal daar alleen maar blij mee zijn.

Wist je dat behalve dat het goed is als mest voor sommige van je planten dat koffiedrab ook helpt om de katten uit je tuin te houden? De katten schijnen een hekel te hebben aan de geur van koffieprut en zijn er ook niet blij mee om de drab tussen hun teentjes te hebben. Je zult dus niet meer grijpen in de uitwerpselen van een kat wanneer jij het op je aarde hebt uitgestrooid. 

Welke planten kunnen niet tegen koffiedik

Niet alle planten houden ervan om koffiedik als mest te krijgen. Planten die houden van een kalkhoudende grond kun je het dus beter niet bij gooien. Onder andere de helleborus heeft dus niet veel met koffiedrab. Bij deze plant kan je het dus maar beter laten om dat te doen.

Wat wel een mooi bijkomend voordeel is dat is dat slakken het ook niet fijn vinden om door koffiedrab te kruipen. Je zult dus op de plekken waar je het wel hebt gestrooid niet snel slakken krijgen. Ideaal in de moestuin dus want zo komen ze ook niet aan de bladeren van jouw gekweekte groenten en fruit! Rabarber bijvoorbeeld vindt een beetje koffiedrab heerlijk en zal daardoor dus ook geen last hebben van slakken. Het is bijvoorbeeld ook ideaal om te gooien bij je zonnebloemen

GERELATEERDE BERICHTEN