Zorg voor thuiswonende ouderen: vier tips voor een betere zorg

Door admin

Veel mensen op leeftijd blijven het liefste zo lang mogelijk thuis wonen. Dit is lastig, omdat er veel ongelukken thuis plaats vinden. Zo is letsel het meest voorkomende ongeval. Veel ouderen schatten de kans dat ze vallen laag in, waardoor ze niet mee willen werken aan thuiszorg. Toch is het handig om te kijken voor hulp bij bijvoorbeeld het huishouden en de verpleging. In dit blog geven wij vier tips om beter om te gaan met de zorg voor ouderen. 

Blijf thuis actief

Wanneer je ouder wordt merk je al snel dat de beweging die je krijgt per dag afneemt. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Doe je dit niet, dan zal de spiersterkte snel afnemen waardoor je een groter risico hebt om te vallen Het is mogelijk om oefeningen te doen om de spieren soepel en sterk te houden. Zo kan je samen gaan wandelen of kan je gaan bewegen op muziek. Er zijn diverse klassen die bewegen voor ouderen mogelijk maakt. Zo heb je stoelyoga en interactieve lessen in groepen met diverse oefeningen. Ook zou je wat klusjes samen in de tuin kunnen oppakken. 

Thuiszorg

Wanneer er gekozen wordt om langer thuis te blijven wonen is het handig om te kijken naar thuiszorg en aanpassingen die je binnenhuis kan doen om het bewegen makkelijker te maken. Bij https://www.handicare-trapliften.nl/ zijn er verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Via verschillende zorgwetten kan er thuiszorg geregeld worden. Organisaties bieden verschillende soorten hulp en zorg aan. Zo kan je kiezen voor verzorgingshulp. Denk hierbij aan hulp bij het douchen, bij het eten en het opstaan uit bed. Ook kan een verpleegster bij de verzorging de benodigde medicaties en injecties geven. Begeleiding in het dagelijkse leven is ook mogelijk, zoals hulp bij het huishouden, de administratie of bij het helpen van het leggen van sociale contacten. 

Voorkom incidenten 

Wanneer je last hebt van lichamelijke klachten is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Wanneer je snel duizelig bent bij het opstaan is het goed om wat te bewegen voordat je opstaat. Drink daarnaast genoeg water en kom rustig overeind. Span ook je lichaam aan. Om incidenten te voorkomen kan je zorgen voor meer balans en spierkracht. Er zijn diverse cursussen hierover te volgen. Wanneer je hierin geïnteresseerd bent is het verstandig om meer informatie aan je huisarts te vragen.

Zorg voor veiligheid

Een veilig huis kan veel ongelukken voorkomen. Bekijken samen eens het huis en let hierbij op de risico’s. Zo kan je gemakkelijk over losse kleedjes struikelen en zijn trappen vaak erg steil of hebben ze opstapjes. Om het traplopen veiliger te maken kan je kijken om een traplift aan te schaffen. Ook kan slechte verlichting ervoor zorgen dat je valletsel oploopt en kan een gladde vloer ook problemen met zich meebrengen. Denk goed aan wat je zou kunnen doen om de situatie veiliger te maken. Een antislip mat kan helpen tegen de gladheid en goede verlichting die op afstand te bedienen is maakt het aanzetten van het licht gebruiksvriendelijker.

GERELATEERDE BERICHTEN