Een industrieel meubel heeft een geschiedenis

Door admin

Industriële meubels zijn duurzame meubels. Het zijn immers meubels die gebruikt werden in de industrie. Functionaliteit staat dan voorop en degelijkheid. Om die reden zijn de gebruikte materialen hout, metaal, beton en canvas. Veel meubelontwerpers kiezen voor hetzelfde uitgangspunt waarbij meubels worden ontworpen die een mix zijn van duurzame materialen.

Authentieke meubels met een verleden

De echte liefhebber zoekt naar originele industriele meubelen die gebruikt zijn in productiehallen, ateliers, garages en scholen. Het zijn vintage meubels en gebruiksvoorwerpen zoals gereedschap. Originele tafels, kasten, werkbanken, stoelen en krukken, verlichting, maar ook speelgoed. Kenmerk is dat de producten authentiek zijn en een zichtbaar verleden laten zien. Soms worden de meubels gerestaureerd of aangepast naar de huidige tijd zoals led verlichting in oude fabriekslampen. We zien ook steeds meer retro meubels. Fabrikanten kopiëren de oude modellen.

Minimalisme en duurzaamheid

Industrieel inrichten hoort ook bij deze tijd van minder consumeren. Schaf uitsluitend meubels aan die nodig zijn voor een basisinrichting. Bij minimalisme hoort ook duurzaamheid. Meubels kunnen gemakkelijk een generatie lang mee als men kiest voor degelijke materialen en een robuuste constructie. Industriële meubels mogen lichte beschadigingen hebben en gebruikssporen. Bij retro meubels worden zelfs beschadigingen bewust aangebracht om het industriële karakter te benadrukken.

Robuuste materialen

De materialen zijn hout met staal, beton en steen en canvas en leer. Meubels zijn robuust en eenvoudig van ontwerp. Tafels zijn bij voorkeur groot en met een houten blad. Eikenhout, Teakhout of schroothout met een stevig onderstel van hout of staal. Een boomstamtafel geeft de schoonheid van hout aan, maar ook een kloostertafel van eiken behoort tot het industrieel erfgoed. Het klassieke onderstel is het schraagmodel of gewoon vier poten. Eettafelstoelen zijn functioneel en comfortabel. Veelal hebben ze een metalen onderstel met een houten of leren zitvlak en rugleuning. Zeer bekend zijn de houten stoelen die vooral in het onderwijs werden gebruikt waarvan in dezelfde lijn ook krukken werden gebruikt.

Zitbanken zijn vooral groot en bij voorkeur in leer. Fauteuils zijn grote stoelen met houten armleggers. Vroeger werden ze rookstoelen genoemd en stammen uit de vijftiger jaren. 

GERELATEERDE BERICHTEN