Led verlichting – Meer sfeer in je woning

Door admin

Led verlichting is toch om flink op stroom te besparen? Als je weet dat meer dan 15% van je energiekosten opgaan aan gewone verlichting, ben je snel om. Dan ga je voor Led. Alleen is dat licht weinig sfeervol. Denk je. Die vlieger gaat echt niet op. Sfeer en led combineer je prima in badkamer of keuken en zeker ook in de woonkamer. Led loopt allang niet meer op koel wit licht. Warmwit is geen probleem. Bovendien kan een led lamp ook al een hele tijd aan de dimmer. Niet dat je meteen het oorspronkelijke koele licht van de led lamp de deur uit moet doen. Elk type licht heeft te maken met een bepaalde sfeer. Grote concentratie zoals lezen of met een scherp mes in de keuken snijden, heeft baat bij sterk licht. Maar bij een avondje kaarten met vrienden, een goed gesprek met een wijntje op de bank of een film kijken horen weer andere soorten licht. Met led is dat mogelijk. 

De thermometer van het wit

De ‘kleurtemperatuur’ van licht is uit te drukken in Kelvin (K).  Heb je een warme uitstraling in de woonkamer nodig? Dan kies je voor een lage kleurtemperatuur, zo tussen de 2200 K en de 2700 K. Heb je meer ‘nuttig’ licht nodig, bijvoorbeeld voor je make-up? Dan kan de kleurtemperatuur boven de 4000 K uit klimmen. Voor elk moment is dus wel een perfecte kleurtemperatuur. Led bedient bijna elke lichtwens. Kijk maar eens naar de volgende Kelvin waardes:

• 1900 Kelvin: kaarslicht

• 2200 Kelvin: warm licht, komt overeen met HPS lampen

• 2800 Kelvin: warm licht, zoals de oude gloeilamp

• 3000 Kelvin: warm licht, gelijk aan dat van halogeenlampen

• 4000 Kelvin: wit licht met warme gloed, conform TL buizen

• 5500 Kelvin: overeenkomstig met daglicht (heldere hemel)

• 6000 Kelvin: koel wit licht (blauwe hemel met middagzon)

• 7000 Kelvin: daglicht terwijl het regent

Variëren met de dimmer

Er zijn nog andere Kelvin-waardes bij lampen aanwezig. Lampenfabrikanten vereenvoudigen de lichtsoorten en bieden vaak een viertal varianten kleurtemperatuur aan voor hun led lichtbronnen:

• Extra warm licht (2300 K)

• Warm licht (2700 K)

• Warmwit licht (3000 K)

• Koel wit (6500 K)

Tot zover ging het alleen nog over de mogelijkheden van ongedimd wit led licht. Als je je lichtbronnen via een dimmer regelt, ontstaan er nog veel meer lichtvariëteiten. Warme verlichting die je ook nog dimt, verhoogt de sfeer. Zo kun je de sfeer van kaarsen of een brandend haardvuur zelfs nabootsen. 

Led in een kleurenpalet

Led kan tegenwoordig in allerlei kleuren oplichten. Rood is de meest intense en geeft een energieke of erotiserende sfeer. In combinatie met ander licht krijg je snel een intieme sfeer. Oranje is wat vrolijker. Deze kleurtint leent zich prima om je ruimtes wat expressiever te krijgen en er een creatief sfeertje aan te geven. Geel is als de zon en maakt een blij decor van je ruimtes, een huis met een onbezorgde, gelukkige sfeer. Dus met geel krijg je vreugde in je woonsfeer. Groen daarentegen brengt een stabiele en rustige sfeer met zich mee. Blauw licht staat symbolisch voor kalmte en betrouwbaarheid. Niet de beste kleur voor in een keuken, wel voor in een kantoor aan huis. Paars past perfect als verlichting op kinderkamers. Niet voor niets zeggen drie op de vier kinderen deze kleur te waarderen boven alle andere. Paars in je woonkamer geeft een mysterieus sfeertje en geeft ook ziel aan je spullen. Uiteindelijk kun je met roze een toefje vrouwelijkheid je ruimtes binnenbrengen. Je geeft bijvoorbeeld je woonkamer zo een gevoel van positiviteit en comfort mee.

Breng gedetailleerd sfeer aan met led verlichting

Je keukenverlichting is vaak werkverlichting. Maar als het koken voorbij is, kun je zo’n inbouwkeuken ook mooi accentueren met sfeerverlichting. Dat doe je bijvoorbeeld door de binnenkant van keukenkasten te verlichten of door led strips onder je bovenkastjes te plaatsen. Of een leuk accessoire in sfeerlicht te zetten. Ook een trap geeft sfeer (én extra veiligheid) als je ledlampjes in de treden plaatst. Je badkamer pimp je luxe op met sfeerverlichting via led lampjes. Houd dan wel in de gaten dat je in veel badkamerzones met veilige lampen moet werken. Ze dienen de juiste IP-bescherming te bieden om watercontact tegen te kunnen gaan.

Extra aandacht voor de woonkamer

Ook de tuin kan paradijselijk verlicht worden met led-armaturen. Kroonjuweel is en blijft de woonkamer. Deze is veelzijdig en zou dan ook het best in een ommezien qua sfeer gewijzigd moeten worden. Juist in deze grote ruimte is een verlichtingsplan een goed idee. Boven een grote tafel zul je vaak ander licht wensen dan boven een salontafel. Heb je je interieur in een bepaalde stijl ingericht? Een Scandinavische of industriële stijl? Dan kun je met sfeervol led licht die stijl prachtig benadrukken. 

GERELATEERDE BERICHTEN