Meubelolie maakt je meubelen weer als nieuw!

Door admin

Met meubelolie kun je je oude meubel weer nieuw leven inblazen. Het maakt het  hout van je oude meubel weer mooi en vol van kleur. Daarnaast beschermd  meubelolie je hout als de beste waardoor je weer jarenlang plezier van je meubel  hebt en het er als nieuw uit blijft zien. In deze blog kijken we naar welke soorten  meubelolie er zijn en wat hun voor en nadelen zijn. 

Wat is meubelolie? 

Meubelolie is geen aparte soort olie maar is een naam die fabrikanten aan een  product geven waarvan zij vinden dat dat geschikt is voor het behandelen van  meubelen. Globaal kunnen we daarbij onderscheid maken tussen producten die  gemaakt zijn met chemische ingrediënten zoals kunstharsen en producten die  gemaakt zijn uit natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld Tungolie. In tegenstelling tot  wat vaak gedacht wordt is natuurlijke meubelolie niet alleen beter voor het milieu  maar kent die olie veelal ook een betere bescherming, een langere levensduur en  onder aan de streep een lagere prijs dan de chemische varianten. 

Tungolie 

Tungolie wordt geperst uit noten van de Tungboom en wordt gebruikt vanwege zijn  uitstekende beschermende eigenschappen. Tungolie wordt ook wel liefkozend de  koningin onder de oliën genoemd en dat is niet voor niets. Het is uitstekend  waterbestendig en zeer bestand tegen allerlei schoonmaakmiddelen terwijl Tungolie het hout ook nog eens een warme, natuurlijke uitstraling geeft. Tungolie is leverbaar  in een rauwe variant die een hele lange droogtijd kent en een gekookte variant die  Verbeterde Houtolie wordt genoemd. Die gekookte variant kent een veel kortere  droogtijd en is daarmee de beste keuze als meubelolie.

Toepassingen van meubelolie 

Bescherming en onderhoud: Meubelolie wordt gebruikt om houten oppervlakken te  beschermen tegen vocht, vlekken en slijtage. Door meubelen met olie te behandelen  behouden ze hun natuurlijke uitstraling en worden ze dus niet van een plasticachtige  film voorzien. 

Verfraaiing: Door een meubel in de olie te zetten wordt natuurlijke kleur en tekening  van het hout versterkt waardoor het hout een rijke, warme uitstraling krijgt. 

Restauratie en renovatie: Bij het herstellen van oude meubelstukken kan door  meubelolie te gebruiken vaak de oorspronkelijke uitstraling volledig hersteld worden. 

Voordelen van natuurlijke meubelolie 

Duurzaamheid: Natuurlijke oliën zoals Tungolie bieden een duurzame bescherming  tegen vocht en slijtage. 

Milieuvriendelijkheid: Omdat het afkomstig is van natuurlijke bronnen, is het een  milieuvriendelijk alternatief voor synthetische producten. Zo zijn niet alleen de  grondstoffen volledig natuurlijk maar is de olie aan het eind van de levensduur ook  volledig biologisch afbreekbaar. 

Gemak in Gebruik: Het aanbrengen van meubelolie is eenvoudig en vereist geen  speciale apparatuur. 

Conclusie 

Meubelolie, met name die op basis van natuurlijke oliën zoals Tungolie, is een  waardevol product voor het behoud en onderhoud van houten meubelstukken. De  natuurlijke ingrediënten bieden niet alleen bescherming, maar dragen ook bij aan een  duurzamere, hoogwaardige benadering van meubelonderhoud.

GERELATEERDE BERICHTEN