Een badkamer is meestal niet de grootste ruimte in je woning. Toch breng je er elke ochtend en avond tijd door. Een stijlvolle, maar praktische badkamer is dus wenselijk. Dit geldt niet enkel voor de meubels, maar ook voor de verlichting.
Welke soort verlichting kiezen?
Wanneer je een badkamer aan het renoveren bent of een nieuwe badkamer wil kopen, kies je natuurlijk best voor de meest zuinige manier van verlichten. Badkamer inbouwspots zijn een vaak gekozen oplossing. Dit in combinatie met ledlampen zorgt ervoor dat je verlichting in de badkamer erg zuinig is.
Daarnaast wil je enerzijds een gezellig licht in je badkamer, maar het licht aan bijvoorbeeld je spiegel moet ook helder genoeg zijn om je goed te kunnen opmaken. Daarom kies je naast badkamer inbouwspots ook nog voor een extra lamp boven je spiegel. De lichtkleur voor deze lamp ligt best tussen de 3500 en 5000 Kelvin. Voor de warme witte kleur voor het plafond kies je tussen 2000 en 3000 Kelvin. Al hangt dit natuurlijk vooral af van je eigen smaak.
Welke IP-waarde moet je kiezen?
Als je op zoek bent naar inbouwspots zal je snel zien dat er verschillende soorten spots bestaan. Belangrijk is om te kijken naar de IP-waarde. IP staat voor onder meer International Protection. IP wordt altijd gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar de bescherming tegen stof. De tweede tegen vocht. Hoe hoger deze cijfers, hoe beter de spots beschermd zijn. Aangezien een badkamer een vochtige ruimte is, moet je ook voor spots kiezen die waterdicht of waterbestendig zijn. Daarom wordt een badkamer meestal in een drietal zones opgedeeld.
Een eerste zone is die direct rond de douche en het bad. Dit is de meest vochtige zone van de badkamer. Indien je in deze zone spots wil plaatsen, ben je verplicht om te kiezen voor spots met minstens IP65 waarde.
De tweede zone grenst aan de douche of bad en gaat over een afstand van ongeveer zestig centimeter. Deze zone is iets minder vochtig waardoor de spots niet noodzakelijk waterdicht moeten zijn, maar ze moeten natuurlijk wel waterbestendig zijn. Een IP44 waarde wordt hierbij aangeraden.
De derde en laatste zone is de overige ruimte in je badkamer. Dit is het droge gedeelte van de badkamer. Je mag hier kiezen voor dezelfde spots als in de tweede zone, maar dit is niet verplicht.
Hoe inbouwspots plaatsen?
Naast de waterdichtheid is ook de inbouwdiepte van een inbouwspot belangrijk. Je moet namelijk voldoende ruimte hebben in je plafond om je spot volledig te kunnen plaatsen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de spot deels uit je plafond steekt. Voor de standaard grootte wordt een inbouwdiepte van zeven à vijftien centimeter genomen.
Deze diepte is ook nodig om ervoor te zorgen dat de hitte van de lampen weg kan. Indien je niet voldoende plaats hebt in je plafond, kan je ook kiezen voor kleine spots die slechts een tweetal centimeter inbouwdiepte nodig hebben. Wanneer je twijfelt over het plaatsen van de spots, kan je altijd beroep doen op een expert.
Voordelen van inbouwspots
Een van de grootste voordelen van inbouwspots is dat ze volledig opgaan in je interieur. Je hoeft geen kroonluchters of andere armatuur aan te kopen én af te stoffen. Je hoeft ze enkel in het voorziene gat te plaatsen en verder is er geen afwerking nodig. Bovendien passen inbouwspots ook bij elke stijl. Of je nu een modern of een landelijk interieur wil in je badkamer, inbouwspots passen er zonder twijfel bij.
Zoals hierboven al is vermeld gaan spots, en dan voornamelijk spots met ledlampen, heel lang mee. Ze verbruiken veel minder elektriciteit, wat goed is voor je portemonnee en het milieu!