Een badkamer verbouwen. Doe je het zelf, dan begin je met een ontwerp. Teken een plattegrond van de bestaande badkamer en kijk of al je nieuwe spullen erin passen. Ga dan niet meteen hakken en breken want je raakt snel een van de vele leidingen. Check eerst hoe de water-, gas- en elektraleidingen van je badkamer lopen. Sloop dan pas het oude sanitair, de badkamermeubelen en het tegelwerk. Bekijk waar de leidingen anders moeten gaan lopen als jij je sanitair net een ander plekje geeft. Dat geldt natuurlijk ook voor afvoerbuizen. Egaliseer jouw ondervloer, ga tegelen en voegen en plaats eventueel een nieuw plafond. Dan mag het sanitair erin en kan de elektra en badkamerverlichting aangesloten.
Geen kleine klus
Je bent er nog? Het leest zo simpel weg maar dit is geen klusje, eerder een heel karwei. Je kunt natuurlijk hulp inroepen. Je neef die zo handig is met stroom. Je oom die in de bouw werkt. Of misschien denk je, laat maar, ik bel een aannemer en laat hem de boel regelen. Ga je een van de meest ingewikkelde ruimtes om te verbouwen zelf aanpakken? Of wordt het een professional? We zetten de voor- en de nadelen naast elkaar. Zo kun je goed afwegen of het eigen zweet en werktijd wordt of de beurs trekken voor de handige handen van een vakman.
Voordeel 1 als je zelf alles doet
Ga je zelf aan de slag, dan ben je kapitein op het klusschip. Je hebt de vrijheid om helemaal zelf te bepalen hoe je de badkamer gaat verbouwen en wanneer je daarmee bezig gaat. Je bent ervan verzekerd dat je de werkzaamheden aankunt of dat een vriend soms kan bijstaan. Je krijgt geen vreemde lieden bij je over de vloer.
Voordeel 2 als je zelf alles doet
Weet je wat je doet, dan ben je goedkoper uit. Je moet wel thuis zijn in materialen kiezen en schade en lekkages zoveel mogelijk vermijden. Een echte klusser kent zijn gereedschap en weet hoe hij stapsgewijs een badkamer vernieuwt. Er komt verantwoordelijkheid bij kijken en menig uurtje dat je anders aan Netflix kon besteden. Aan het eind van de rit ben je goedkoper uit dan wanneer je de vakman had laten komen. Je materiaalkosten zullen wellicht wat hoger zijn maar het scheelt een flink uurtarief van de aannemer.
Zet beide voordelen nu eens tegenover de voordelen die de vakman met zich meebrengt. Je gunt hem de klus en dat levert drie voordelen op.
Voordeel 1 bij inhuren van vakman
Je haalt niet alleen een installateur in huis maar ook de kennis die hij heeft. Een professional weet van de hoed en de rand; die houdt zich aan regels, wetten en veiligheidsnormen. Alles waar jij voor bij moet leren op het internet, kent hij al en weet hij goed toe te passen. Ook een aannemer weet precies wie hij laat tegelen en wie het sanitair gaat plaatsen. Kortom, je krijgt werkers aan huis die zeer ervaren zijn.
Voordeel 2 bij inhuren van vakman
De verbouwing van je badkamer krijgt vaart. Zelf moet je in je vrije uurtjes verbouwen en soms ontbreekt de lust. Dan stel je de job weer uit. Een professional werkt efficiënt en gestaag door tot de klus af is. Dat gaat gewoon overdag, ook als je er niet bij bent. Je hoeft een goede installateur niet op de vingers te kijken. En waar je zelf nogal wat weekenden bezig zou zijn (met veel rotzooi rond je badkamer!), kan een aannemer je badkamerverbouwing in een paar dagen tijd realiseren.
Voordeel 3 bij inhuren van vakman
Garantie! Het toverwoord. Je moet geen beunhaas laten komen, want dan is de tover snel weg. Maar een officiële aannemer of installateur geeft garantie. Is er na het werk nog iets dat niet klopt of niet goed is aangesloten? Dan bel je je aannemer en hij checkt en lost het probleem alsnog op. Want je hebt garantie.
Nadelen bij zelf klussen of vakman laten komen
Dan de nadelen, puntsgewijs:
Nadelen bij zelf klussen
• kost veel meer tijd dan uitbesteden
• kans op klusongeval
• kans op schade
Nadelen bij inhuren vaklieden
• is prijzig
• tijd kwijt om goede vaklui te zoeken
Er is weinig zinnigs te zeggen over wat een badkamerverbouwing uiteindelijk gaat kosten. Voor een gemiddelde renovatie ben je tussen de € 5.000 en € 10.000 kwijt. Er is wel een prijsverschil als je zelf klust of het werk uitbesteedt. Doe je het zelf (met vriendenhulp), dan ben je ca. 50% goedkoper uit. Want de kosten van de materialen blijven net zo hoog.