Hoe ‘vast’ zit je aan een energiecontract?

Door admin

Er zijn grofweg twee soorten energiecontracten te onderscheiden: vaste en variabele contracten. Een vast contract zorgt voor zekerheid, een variabel contract kan of in je voordeel uitpakken of in de kosten lopen, al liggen de prijzen doorgaans voor een aantal maanden wél vast. Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier kan dit met een variabel contract, met een vast contract zit je ‘vast’ tot de contractstermijn is afgelopen. Maar is dat eigenlijk wel helemaal waar?

Makkelijk overstappen

Aan een variabel contract zit een risico; de rekening die je betaalt is niet altijd hetzelfde. De inkoopprijs van energie is tenslotte ook niet altijd hetzelfde. Prijzen verschillen ontzettend, dus wanneer de prijzen stijgen, wordt de rekening hoger. Toch kun je ook profiteren van een dergelijk contract, omdat je bij lage energieprijzen, dus ook minder betaalt. Zo neem je relatief goedkope energie af als er bijvoorbeeld veel energie uit wind en zon is opgewekt – groene energie is de meest voordelige energie. Vanuit een variabel contract kun je eigenlijk altijd overstappen, je zit nergens aan vast.

Een vast energiecontract

Met een vast energiecontract is het een iets ander verhaal. Je sluit een contract af voor een bepaalde looptijd. Tijdens deze looptijd ben je verzekerd van een bepaald bedrag dat je betaalt; stijgende of dalende energieprijzen hebben hier dus geen invloed op. En dit betekent ook dat het in principe de bedoeling is dat je gedurende de looptijd van het contract, ook bij deze energieleverancier blijft. De gedachte heerst dat je dan ook echt niet kunt overstappen tijdens je contractperiode, maar dat is niet helemaal waar.

Boete

Eigenlijk zit je aan geen enkel energiecontract helemaal ‘vast’; je kunt altijd overstappen. Vanaf een variabel energiecontract kan dit onmiddellijk en zonder enkel effect, vanuit een vast contract kan het ook, het enige is dat je dan een boete betaalt. Op een boete zit je natuurlijk niet te wachten, maar stel dat je graag wil overstappen naar een contract of een leverancier waarbij je goedkoper uit bent, is het misschien de investering wel waard.

Kortom, de gedachte dat je helemaal niet kunt overstappen voor de contractperiode is afgelopen, is een misverstand. Je kunt altijd naar een andere energieleverancier overstappen, ook voordat je contract bij de huidige energieleverancier afloopt. Op deze manier kun je dus altijd bij een energieleverancier die je op dat moment aanspreekt, en de meest eerlijke tarieven hanteert.

GERELATEERDE BERICHTEN