Klusjes die je in de zomer kan aanpakken

Door admin

De zomermaanden zijn het perfecte moment om een aantal belangrijke klusjes in en om het huis eens flink aan te pakken. Benieuwd welke onderdelen van het huis nu wat extra aandacht kunnen gebruiken? Wij zetten de belangrijkste klusjes hier voor je op een rijtje. Inclusief tips zoals het afsluiten van een handige schoorsteenvegen verzekering, wanneer je het toch liever aan een expert overlaat. 

1. Schoorsteen reinigen

De schoorsteen moet minstens eenmaal per jaar worden gereinigd wanneer je een houtkachel of open haard gebruikt. Dit kun je gemakkelijk zelf doen met een speciale schoorsteenveegset. Deze set bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel waar ook een borstel aan bevestigd zit. Ook kun je de schoorsteen vegen door middel van een speciaal reinigingsblok dat je in de haard of kachel legt. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in om dit klusje voor je uit te voeren. Op die manier weet je zeker dat het rookkanaal goed onderhouden is en klaar is voor een nieuw stookseizoen.

2. Dakgoot schoonmaken

Ook de dakgoot moet minstens eenmaal per jaar worden schoongemaakt. Deze kan verstopt raken met bladeren, takken en ander vuil dat ophoopt in de goot. Een verstopte dakgoot kan weer leiden tot lekkages en waterschade aan de woning. Zorg er daarom voor dat je de dakgoot ieder jaar schoonmaakt, het liefst in de zomermaanden. Klim met een stevige ladder het dak op en verwijder al het losse vuil uit de dakgoot. Spoel de goot daarna goed door met de tuinslang, zodat je meteen kunt testen of alles goed doorloopt.

3. Wasmachine weer als nieuw

Niemand zit te wachten op een stinkende wasmachine, al helemaal niet in de warme zomermaanden! Maar als je de wasmachine vaak gebruikt kan er vuil in ophopen, wat voor vieze luchtjes kan zorgen. Maak je wasmachine daarom ook in de zomer een keer goed schoon. Dit doe je door een heet wasprogramma op 90 graden te draaien. Zorg dat de trommel leeg is en gebruik een speciaal reinigingsmiddel, zodat de machine weer heerlijk fris ruikt.

4. Maak van je tuin een paradijs 

Last but not least: in de zomer wil je natuurlijk kunnen genieten van een mooie tuin. Pak deze dan ook meteen aan zodra de zon schijnt. Haal oud plantmateriaal weg, voeg wat verse aarde toe en plant nieuwe planten en bloemen. Maak ook gelijk je tuinmeubels schoon en creëer een fijne zitplek waar je ook in de hete zomerdagen veilig in de schaduw kunt genieten van jouw eigen groene paradijs.

GERELATEERDE BERICHTEN