Nieuw bij robotstofzuigers? Enkele dingen die je moet weten voordat je er een koopt

Door admin

Robotstofzuigers zijn toppers als het gaat om het schoonhouden van je vloeren, maar ze hebben meer hulp nodig dan je misschien denkt. Zo zijn ze niet geschikt voor het schoonmaken na verbouwingen

Komen robotstofzuigers wel eens vast te zitten?

Een dweilrobot staat ​​terecht bekend om zijn vermogen om zijn weg te vinden in je huis, waarbij ze obstakels zoals meubels, losse schoenen en dergelijke vermijden. Maar zelfs met hun optische sensoren en het vermogen om de plattegrond van je huis in kaart te brengen, kan zelfs de beste robotstofzuiger zijn weg vinden naar situaties waar ze niet uit kunnen komen.

Kunnen robotstofzuigers obstakels op de vloer ontwijken?

Dat hangt volledig van de robotstofzuiger af. Net zoals bij alle elektronische toestellen is er een groot aanbod en ook een groot verschil in prijsklasse. Goedkopere robotstofzuigers zullen vaak niet in staat zijn om obstakels op de grond de vermijden en hierdoor vaker vast komen te zitten. Koop je een duurder model, dan heeft deze de functie dat ze een plattegrond maken van je woning en dus de obstakels in kaart brengt. Geen garantie dat hij nooit vast komt te zitten, maar in ieder geval wel een stuk beter. 

Ledigen robotstofzuigers zichzelf?

De meeste robotstofzuigers moeten wel regelmatig worden geleegd, of na elke schoonmaakbeurt. Dat gezegd hebbende, er zijn enkele zelflozende modellen die automatisch afval in een bak op hun thuisbasis dumpen (die op zijn beurt weer af en toe geleegd moet worden). Maar, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, zijn zelfledigende stofzuigers meestal de duurste.

Moet je de borstels van je robotstofzuiger schoonmaken?

Net zoals de stofbakken van een robotstofzuiger regelmatig moeten worden geleegd, moeten ook hun borstels worden schoongemaakt. De procedure duurt maar een paar minuten dus het is geen groot probleem, maar het is een karwei dat je niet wilt overslaan. Als er zich te veel haar ophoopt in je robot, kan deze permanent beschadigd raken.

Zijn robotstofzuigers luidruchtig?

Als je je voorstelt dat je nieuwe robotstofzuiger je vloeren schoonmaakt terwijl je slaapt, denk dan nog eens goed na. Zelfs de stilste modellen hebben de neiging om lawaai te maken als ze door je huis suizen en daarbij tegen je muren en meubels botsen.

Waar moet de thuisbasis van een robotstofzuiger komen?

Hoewel het verleidelijk is om het laadstation van je robotstofzuiger in een hoek te verstoppen, moet je het waarschijnlijk ergens anders plaatsen.  De plaatsingsvereisten voor verschillende merken en modellen zullen natuurlijk variëren, maar over het algemeen moet je het basisstation enigszins op een open plek plaatsen. Als je de basis verbergt, kan je robot hem misschien moeilijk vinden, zodat hij niet kan docken en de batterij niet kan opladen.

GERELATEERDE BERICHTEN