Wat is thuiszorg en wat kan het betekenen?

Door admin

Wanneer op zichzelf wonen moeizaam gaat, kan thuiszorg uitkomst bieden. Bij thuiszorg krijgt de persoon zorg op maat bij hem of haar thuis. Thuiszorg kan allerlei vormen aannemen en wordt afgestemd op de wensen en behoeftes van de cliënt. Het kan gaan om verpleging, maar ook om hulp bij het huishouden of begeleiding.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg wordt ook wel thuisbegeleiding genoemd en is een vorm van begeleid wonen. Het is zorg gegeven bij mensen thuis die dat kunnen gebruiken. Thuiszorg kan bijvoorbeeld nodig zijn bij ouderen, mensen met een beperking of ziekte en volwassenen die vanwege psychische of sociale omstandigheden niet zelfstandig kunnen wonen. Het is een fijne oplossing voor mensen die graag thuis willen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, maar niet meer alles zelfstandig kunnen uitvoeren.

De thuiszorgmedewerker kan de volgende taken uitvoeren, afhangend van de afspraken die zijn gemaakt:

  • Persoonlijke verzorging zoals hulp bij douchen, opstaan uit bed, eten of scheren.
  • Het verzorgen van een wond of geven van injecties.
  • Begeleiding bij praktische en sociale vaardigheden, zoals het aangaan van sociale contacten of het bijhouden van de administratie.
  • Hulp in de huishouding zoals schoonmaken, stofzuigen, dweilen, strijken en verzorgen van dieren en planten.

Vaste begeleider aan huis

Bij thuiszorg wordt er een vaste begeleider toegewezen die aan huis zorg op maat geeft. De cliënt krijgt praktische begeleiding bij dagelijkse zaken waar hij of zij hulp bij nodig heeft. De begeleider zal op een praktische en doelgerichte manier de begeleiding geven die gewenst is. Daarnaast heeft de begeleider het doel om meer inzicht en structuur te geven.

Hulp bij het huishouden

Vaak denken mensen dat thuiszorg alleen huishoudelijk werk verricht en helpt bij het opstaan en aankleden in de ochtend. Dat is dus doet niet zo. Een thuiszorgmedewerker kan wel huishoudelijk werk verrichten, denk aan schoonmaken, stofzuigen, dweilen, strijken en ramen wassen.

Hoe kan iemand zich aanmelden voor thuiszorg?

Thuiszorg wordt betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit is een wet die ervoor zorgt dat mensen met een chronische aandoening of beperking langer thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor dient de cliënt een indicatie aan te vragen bij het Centrum voor Indicatie-instelling Zorg (CIZ) of de gemeente. Woont de cliënt bijvoorbeeld in Friesland, dan kan de persoon thuiszorg in Friesland aanvragen bij de gemeente waar hij of zij woont. Bij thuiszorg in Sneek moet het worden aangevraagd bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

GERELATEERDE BERICHTEN