Zo verlicht je je tuin efficiënt en zuinig

Door admin

Heb je een tuin, dan kan het prettig zijn om deze van verlichting te voorzien. Het maakt het thuiskomen in het donker een stuk fijner en veiliger, beschermt je huis tegen inbrekers en geeft de buurt een prettigere uitstraling. Bovendien is het ook leuk om vanuit je huis niet altijd in een soort donker gat te kijken, maar ook in het donker iets van je tuin te kunnen zien. Maar hoe verlicht je je tuin op een zuinige en toch efficiënte manier?

Goede verlichting wanneer het nodig is

Er zijn momenten waarop je wilt dat je tuin even goed verlicht is. Als je in het donker thuis komt en zowel je weg als het sleutelgat moet zien te vinden; dan is het fijn als je daar voldoende licht bij hebt. En ook als het donker is en er mensen bij je op bezoek komen is het fijn dat zij niet in het donker je huis hoeven te vinden, wel zo gastvrij. Onwelkome bezoekers, inbrekers, die wil je overigens ook graag een beetje extra licht geven. Daar houden ze namelijk niet zo van, in de spotlights staan terwijl ze hun ‘werk’ doen, dus grote kans dat ze je huis vriendelijk overslaan. 

De rest van de tijd, hoeft je tuin niet volop verlicht te zijn. Het mag natuurlijk wel, maar wil je het een beetje zuinig aanpakken en op de energiekosten letten, dan zou je op momenten waarop er niemand in of om je tuin is je buitenlamp het liefst niet, of slechts heel zwak willen laten schijnen. Door te kiezen voor een buitenlamp met sensor gaat dit vanzelf. Alleen als het donker is en er beweging wordt gesignaleerd doet deze zijn werk. De rest van de tijd staat deze meestal uit, al kun je soms ook instellen dat er in het donker altijd een zwak lichtje blijft branden. Efficiënt en zuinig; perfect dus.

Sfeerverlichting zonder hoge energiekosten

Naast de nuttige verlichting, die je woning een stuk veiliger kan maken, kan ook sfeerverlichting in je tuin leuk en fijn zijn. Het goede nieuws is dat je deze aan kan brengen zonder energiekosten te betalen.

Solarlampen lenen zich er namelijk prima voor om je tuin van sfeerlicht te voorzien. Het licht is meestal niet te fel, en brandt doorgaans ook niet de hele nacht door. Op de momenten dat je in de schemer nog even buiten wilt zitten, of ’s avonds graag een beetje van je tuin geniet, doen zijn echter prima dienst. Is er sprake van heel weinig zonneschijn overdag, dan branden de lampen vaak wat minder goed en lang. Daarom zijn zij in veel gevallen minder geschikt als basisverlichting, zeker als je deze gebruikt om je huis veilig te houden. Als fijne extra doen zij het echter prima, en kun je je tuin gezellig verlichten zonder je zorgen te maken om je energiekosten.

GERELATEERDE BERICHTEN