Iedereen kent het wel, hout. Dit is natuurlijk prachtig om buiten in je tuin te verwerken in bijvoorbeeld een mooi hek. Vaak zijn houtsoorten niet duurzaam maar om voor een duurzame oplossing te kiezen hebben we hieronder vijf duurzame soorten hout vermeld.
Thermisch hout
Hier in Nederland zijn er al heel veel soorten hout te vinden. Wat het probleem hiervan is is dat deze varianten niet vaak duurzaam zijn. Nou kun je deze soorten wel verduurzamen, maar die methodes zijn vaak milieuonvriendelijk. Door thermisch modificeren toe te passen is er een oplossing voor dit probleem gevonden. Door het thermisch modificeren van het hout wordt alleen water ( stoomvariant) en warmte benut. Door dit op deze manier naan te pakken veranderen houtsoorten met duurzaamheidsklasse 45 en met een levensduur van 5-10 jaar naar houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1-2 met een levensduur van 20-25 jaar.
Robinia hout
Deze soort herken je waarschijnlijk wel in het echt, maar van de naam heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Robinia hout is een houtsoort uit Hongarije. Deze houtsoort is qua duurzaamheid te vergelijken met de populaire hardhoutsoorten. Robinia hout kan heel goed tegen insecten en hierdoor is de houtsoort alleen al goed duurzaam. Verder is deze houtsoort afkomstig uit verantwoord beheerde bossen uit Hongarije en Bulgarije, waar herplant gegarandeerd is. Het nadeel van deze houtsoort is dat het hout kruisdradig is en dat resulteert in dat dit hout graag wilt trekken. Hierdoor ontstaan grillige rondhout palen. Echter kan dit hout wel gebruikt worden bij een vlonder.
Siberisch Lariks hout
Bij gadero kunt u lariks en Siberisch Lariks vinden. Deze houtsoorten lijken dan wel qua naam op elkaar maar in het echt zijn er veel verschillen tussen de twee. Siberisch Lariks is namelijk veel duurzamer in vergelijking met Europees Lariks. Wanneer er een goede montage plaatsvindt kan dit resulteren dat deze houtsoort wel 20 jaar lang mee gaat. Dit is wel het dubbele vergeleken met Europees Lariks. Deze houtsoort komt uit Rusland en omdat het in Rusland koud weer is groeien de bomen daar wat langzamer. Doordat de bomen in Rusland langzamer groeien resulteert dat in stevig en duurzaam hout. Siberisch laks heeft een sprankelende gele kleur met kleine noesten en een duidelijke vlamtekening. Dit hout word heel veel gebruikt als gevelbekleding en ook als vlonderplank.
Kastanje hout
Overal in Europa zie je ze wel, we spreken hier over de kastanjebomen. Kastanje hout vind zijn oorsprong dan ook niet ver. Het voordeel van kastanje is dat het heel erg hars is en het ook beschikt over een lange levensduur. Onbehandeld is kastanje dan ook prima te gebruiken. De stammen van kastanje zijn iets rechter in vergelijking met die van Robinia hout. De vorm blijft echter wel een beetje grillig. Kastanje hout word ook vaak gebruikt voor omheiningen zoals hekken maar ook wordt het vaak gebruikt voor palen.
Eikenhout
In de lijst met houtsoorten kunnen we hem natuurlijk niet overslaan. We spreken hier dan ook over Eikenhout. Dit is dan ook een soort die al enige tijd wordt gebruikt in Nederland voor diverse houten constructies. Eikenhout beschikt dan ook over een prachtige structuur en veel karakter. Verder is het ook nog een hel duurzaam en kan dit prima onbehandeld in de tuin verwerkt worden. Ook is eikenhout binnenshuis nog heel populair
Tips voor duurzaamheid
Vele schuttingen die in Nederland staan zijn van hardhout. Dit is natuurlijk vrij logisch want ze ogen mooi en hebben een lange levensduur. Echter zijn er ook nog alternatieven beschikbaar, die ook nog eens beter voor het milieu zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer groen in de tuin toe te voegen. Dit vinden de beesten leuk en creëert ook nog eens een levendige uitstraling!