Duurzaam verwarmen

Door admin

Iedereen kent het wel, duurzaam verwarmen. Zeker met de hoge gasprijzen va tegenwoordig kan dit heel interessant zijn. Deze prijzen zijn erg gestegen en dan komt straks ook nog een de koude tijd van het jaar. Maar wat zijn nou de beschikbare opties om uit te kiezen bij het duurzaam verwarmen van jouw huis? Deze opties hebben we voor jou hieronder in kaart gebracht.

Met hout verwarmen

Om te beginnen hebben we gekozen voor verwarmen doormiddel van hout. Dit is ook een ouwe methode maar werkt nog steeds. Dit brengt niet alleen warmte in jouw huis maar creëert ook nog eens een gezellige sfeer. Want hoe sfeervol is nou zon vuurtje bij het kerstdiner met lekker eten en een wijntje erbij? Voor het stoken van hout zijn er diverse manieren zoals een houtkachel, open haard en ook een tegelkachel of een speksteenkachel. De openhaard is wellicht wel de gezelligste optie maar helaas wel het minst effectief. Dit komt doordat de warmte opstijgt in de schoorsteen en dus verloren gaat. De tegelkachels of speksteenkachels zijn daarentegen juist wel weer heel effectief. Het ingenieuze systeem wat hierin verwerkt is zorgt voor een prettige warmte die heel lang word afgegeven door de warmtevasthoudende stenen.

Met stroom verwarmen

Iedereen kent het wel, de elektrische kachel. Maar heeft dit wel nut? Ja, want de elektrische kachel kan een ruimte heel snel opwarmen. Helaas gebruikt de kachel hierbij wel veel energie. Als je de kachel een jaar lang twee uur per dag zou aanzetten dan ben je al gauw meer als 300 euro per jaar kwijt aan energiekosten voor alleen de kachel. Het pluspunt van deze kachel is dat deze relatief goedkoop in de aanschaf is. Dat is natuurlijk wel weer fijn. Doordat het stroom wat hier in Nederland word opgewekt nog niet 100% groen is is het zelfs heel milieuonvriendelijk om jouw huis op deze manier te verwarmen. Wij raden het dan ook alleen aan als je snel een kleinschalige ruimte wilt verwarmen en voor dit proces niet een heel systeem wilt aanschaffen.

Met de cv-ketel verwarmen

Iedereen kent deze methode wel. Dit is de populairste methode om je huis te verwarmen met convectiewarmte hier in Nederland. Deze warmte is indirect. De cv ketel zorgt ervoor dat deze de radiator verwarmt, die verwarmt vervolgens de lucht en de lucht die verwarmt dan de ruimte. Het rendement van deze methode is erg hoog namelijk 94% en dat zorgt ervoor dat deze methode vrij duurzaam is als jouw huis goed geïsoleerd is. Het isoleren van jouw huis is in alle gevallen van jouw huis verwarmen erg belangrijk dus let daar ook goed op. Toch gaat maar liefst 70% van de energiekosten van een gezin naar het verwarmen van de woning. Het is dus erg verstandig om ervoor te zorgen dat je een duurzaam systeem kiest.

Met stroom verwarmen

Verwarmen met een zonneboiler

Iedereen heeft er vast wel eens van geoord, de zonneboiler. Dit is een vrij simpel systeem. De collector bevat water en antivries. Deze word op het dak gemonteerd en word dan vervolgens verwarmt door de zon.    De verwarmde vloeistof loopt naar de boiler die de warmte afgeeft aan het water. Dat water zorgt er vervolgens voor dat het huis word verward en het kraanwater. Dit werkt zelfs op zonnige dagen in de winter! Echter is dit wel een investering die pas na 12 jaar word terugverdient.

Verwarmen doormiddel van een warmtepomp

Dit is de methode met het hoogste rendement. Dit is namelijk meer dan 100% en sommige beweren zelfs 600% en is ook nog eens heel erg duurzaam. Deze methode werkt als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat de warme lucht uit de koelkast word gehaald word het in dit geval de warme lucht uit de grond of lucht gehaald ( buiten het huis). Dit word gedaan met een soort van radiator die verticaal of horizontaal geplaatst is in de tuin. Voor nieuwbouw is dit een ideale optie maar als je een ouder huis hebt is dit niet zo verstandig.

GERELATEERDE BERICHTEN