Energielabels zijn er voor alle dingen die energiekosten. Niet alleen voor apparaten worden energielabels gebruikt, ook voor een huis of andere gebouwen. De energielabels geven aan hoe energiezuinig het apparaat of het gebouw is. Zo kan er bepaald worden wat de schade aan het milieu is als je in het gebouw woont. Hierin geldt dat een energielabel A het meest zuinig is en een letter verder in het alfabet steeds minder zuinig is. Dit is belangrijk voor kopers en huurders om in te kunnen zien, zodat je direct weet of je veel of weinig kwijt gaat zijn op de energierekening. Voor een gebouw is het belangrijk om een definitieve energielabels te krijgen. Wat dit precies inhoudt leggen we je graag uit!
Wat is een definitief energielabel?
Een definitief energielabel is een wijze waarop de energiezuinigheid van een woning of een gebouw wordt aangetoond. Zo weet je als koper of huurder precies hoe het huis scoort op het gebied van energieverbruikt. Een energielabel A geeft aan dat het huis zuinig is, een energielabel G geeft aan dat een huis juist erg veel energie verbruikt. Het is verplicht om een definitief energielabel te hebben bij een woning overdracht. Op deze manier probeert de overheid huiseigenaren te stimuleren om het huis energiezuiniger te maken. Rond 2015 heeft ieder huis een voorlopig energielabel van de overheid gekregen. Inmiddels is deze (oude) rekenmethode echter niet meer van toepassing. Als je nu je huis gaat verkopen, moet je een definitief label aanvragen.
Hoe vraag je een definitief energielabel aan
Als je een definitief energielabel voor je woning nodig hebt, moet je deze aanvragen. Er komt dan een deskundige naar je woning toe om te controleren hoe energiezuinig de woning is. Hiervoor wordt het hele huis gecontroleerd. Het kan zijn dat de prijzen van de experts verschillen. Je kunt zelf een expert uitkiezen die bij je komt kijken. De kosten moet je namelijk zelf betalen.
Hoe maak je een energielabel definitief?
Als je de aanvraag hebt gedaan bij de expert, komt deze langs. Er wordt onder andere gekeken naar het type woning, de isolatie, de verwarming voorziening, het glas, etc. Het kan dus erg slim zijn om je woning van te voren nog eens goed te doorlopen om te kijken of er dingen zijn die je kunt verbeteren. Op deze manier kan je zelf het energielabel verbeteren, waardoor je bij de verkoop van je woning meer geld kunt vragen.
Wat kost een energielabel definitief maken
De kosten voor een energielabel definitief maken kunnen per deskundige verschillen. In de meeste gevallen is de energieadviseur 1,5 tot 2 uur bezig om het huis na te lopen. Er zijn verschillende websites waarop je energieadviseurs kunt vergelijken. Daarnaast kan het slim zijn om verschillende deskundige te bellen en te vragen voor een prijs. Aan de hand hiervan kun je vervolgens een weloverwogen keuze maken voor een expert. Zo weet je zeker dat je niet teveel geld gaat betalen voor het definitieve energielabel.
Het definitieve energielabel inzien, downloaden en printen
Als de energieadviseur langs is gekomen in de woning, is je energielabel terug te vinden in de database. Ook ontvang je in je mailbox het definitieve energielabel. Deze kun je vervolgens in een PDF-formaat uitprinten. Als er mensen vervolgens naar je huis komen kijken om te kopen, kun je het rapport uitprinten en laten zien. Zeker als je een energiezuinig huis hebt, kan dit erg slim zijn. Let er tot slot op dat ieder definitieve energielabel een geldigheidsdatum heeft. Het definitieve energielabel is maximaal 10 jaar geldig.