Gezond koken: Dat doe je met PFAS vrije pannen!

Door admin

Niet iedereen is bekend met de term, maar PFAS zijn stoffen die vrij kunnen komen bij het koken, chemische stoffen die soms giftig zijn. Ze zijn niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er vandaag de dag alternatieven waar je voor kunt kiezen, zodat je niet hoeft te koken met een pan die PFAS uitstoot tijdens het koken. Maar wat zijn die alternatieven en waar moet je nu precies op letten? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat zijn PFAS en waar zitten ze in?

PFAS zijn bepaalde chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en regelmatig verwerkt worden in alledaagse gebruiksvoorwerpen. De stoffen zorgen ervoor dat die voorwerpen vuilafstotend worden en dus makkelijker schoon te houden en schoon te maken zijn. PFAS worden onder andere gebruikt in regenjassen, blusschuim, cosmetica, voedselverpakkingen en traditionele anti-aanbaklagen van pannen. Die laatste is over het algemeen de enige die problemen oplevert, aangezien je de pan verhit tijdens het koken, waardoor de PFAS vrij kunnen komen. De stoffen zijn enorm sterk en breken ook niet snel af. Daarom blijven voedselverpakkingen die wij in de natuur weggooien dus zo lang liggen. De stoffen zullen pas na 1000 jaar volledig verdwenen zijn. Ze krijgen dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Forever chemicals’.

Waarom zijn PFAS schadelijk voor onze gezondheid?

Tijdens het productieproces van de stoffen kunnen PFAS in de lucht, het water of onze voedselketen terecht komen. Daarnaast kunnen er bij oververhitting van de stoffen, bijvoorbeeld bij koken met een pan met traditionele anti-aanbaklaag, giftige dampen vrijkomen. Hierdoor kun je zonder het door te hebben iedere dag PFAS binnenkrijgen. De gevolgen hiervan zijn groter dan je misschien zou denken. Een hoge hoeveelheid PFAS in je bloed kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden, waaronder een verminderd afweersysteem, een verstoorde hormoonbalans en een verhoogd risico op kanker.

Het alternatief: PFAS vrije pannen

Gelukkig kun je tegenwoordig toch koken met een anti-aanbaklaag, zonder dat je PFAS binnenkrijgt. PFAS vrije pannen zijn voorzien van een speciale anti-aanbaklaag, die geen schadelijke stoffen bevat. Dit is vaak een keramische laag, gemaakt op basis van natuurlijke producten, zoals diamant en zand. Een aantal voorbeelden van merken die dit soort pannen produceren zijn GreenPan en Sola. Zij hebben speciale coatings ontworpen voor hun pannen die dezelfde voordelen bieden als een traditionele anti-aanbaklaag, maar dan zonder de schadelijke stoffen. De productie van deze pannen is daarnaast ook veel minder schadelijk voor het milieu dan de productie van pannen met PFAS. PFAS vrije pannen zijn dus niet alleen een goede keuze voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu! 

GERELATEERDE BERICHTEN