Je huis isoleren: wat zijn de voordelen?

Door admin

Momenteel zijn veel mensen aan het kijken hoe ze hun huis beter kunnen isoleren, vooral door de oplopende energieprijzen. De isolatie van je huis is een grote factor in je energieverbruik. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen of juist te verkoelen. Isolatie houdt warmte binnen en kou buiten in de winter en houdt warmte buiten in de zomer. Het isoleren van je huis is dus altijd een goed idee. In dit artikel leggen we je alle voordelen van isolatie uit!

Waarom zou jij je huis isoleren?

Wil jij duurzamer wonen, dan is het belangrijk om je woning goed te isoleren. In de winter ontsnapt er dankzij goede isolatie veel minder warmte, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Een van de belangrijkste voordelen van isolatie is dus het feit dat je bespaart op je energierekening. Daarnaast kun je als jij je huis gaat isoleren in sommige gevallen profiteren van een aantrekkelijke ISDE-subsidie. Je ontvangt dan 15% van de gemaakte kosten voor het isoleren van je huis terug als subsidie. Als je kiest voor het uitvoeren van twee isolatiemaatregelen, of een isolatiemaatregel en het installeren van een warmtepomp, dan krijg je zelfs 30% terug als subsidie. 

Spouwmuurisolatie

Nieuwere woningen zijn automatisch voorzien van spouwmuurisolatie, maar dat geldt niet altijd voor oudere woningen. Een geïsoleerde spouwmuur voorkomt dat warmte van binnen naar buiten ontsnapt en dat kou van buiten naar binnen komt. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht door kleine gaatjes te boren in de voegen tussen de binnen- en buitenmuur en door deze gaatjes het materiaal tussen de muren te spuiten. Materiaal dat onder andere worden gebruikt voor isolatie zijn glaswolvlokken. Het proces van het isoleren van de spouwmuur neemt nog geen dag in beslag, wat ook scheelt in de kosten. 

Het isoleren van het dak

Dakisolatie is belangrijk omdat warmte vaak opstijgt en dus via het dak kan ontsnappen. Daarom is het isoleren van je dak erg effectief, want je houdt die warmte allemaal tegen. Je kunt je dak op twee verschillende manieren isoleren. Het gaat dan om isolatie van een plak dak en isolatie van een schuin dak. Hellende daken kunnen alleen van binnenuit worden geïsoleerd, maar het isoleren van platte daken gebeurt meestal met behulp van PIR-platen, die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het dak kunnen worden geplaatst. 

Vloerisolatie

Je kunt er ook voor kiezen om de vloer in je woning te isoleren. Heeft je woning vloerisolatie, dan is het ook mogelijk om vloerverwarming te installeren, wat veel mensen erg prettig vinden. De manier waarop jij jouw vloer het beste kunt isoleren hangt af van wat voor vloer je in huis hebt liggen. Vloerverwarming is bijvoorbeeld niet voor ieder materiaal vloer geschikt. 

GERELATEERDE BERICHTEN