Glansgraad verf

Door admin

Wanneer je gaat klussen komt er een hoop op je af. Want je moet een hoop voorbereiding treffen om te kunnen gaan klussen. Je moet weten of je bij de klus gebruik gaat maken van andere vakmannen in verband met jouw planning, de planning is een belangrijk aspect van jouw klus maar ook de materiaalkeuze is belangrijk. En natuurlijk het budget. Want je kunt nog zoveel mooie plannen hebben maar als het budget er niet is dan worden de opties wel heel erg beperkt. Maar er is vreselijk veel keuze qua materiaal en dat maakt het soms wel heel erg lastig. Zeker wanneer je verf wilt gaan kopen zul je ontdekken dat er eindeloos veel soorten zijn. In dit artikel lees je alles over de glansgraad van de verf.

Wat is de glansgraad van verf?

Glansgraad is niet een nieuw merk verf wat op de markt is gekomen en die je in een potje kunt kopen. Nee de glansgraad van verf wil zeggen dat je kunt meten hoeveel visueel effect jouw verf gaat hebben op het object dat je gaat schilderen. Het is dus letterlijk een graadmeter en voor jou een handige tool om te weten welke glans jij bijvoorbeeld op jouw tafel wilt hebben die je gaat schilderen.

Want het verschilt nogal per object hoeveel glans je wilt hebben. Een bepaalde mate van glans is mooi maar overdrijven kan ook een kunst zijn. Te veel glans heeft namelijk ook zijn nadelen. Iedere oneffenheid op een intens glanzende tafel of meubel object zie je namelijk. En je moet je afvragen of je dat wel wilt. 

Hoeveel glansgraden kun je vinden in verf?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen geeft de glansgraad aan of hoeveel glans er in de verf zit en wat voor visueel effect dit heeft voor op jouw object die je gaat schilderen. Er bestaan in totaal vijf soorten glansgraden. Dat zijn de volgende glansgraden.

  • Eiglans

Hier zijn maar weinig verfsoorten in verkrijgbaar. En dit is ook niet echt een populaire keuze. Mensen die kiezen voor eiglans kiezen hier heel specifiek voor om een bepaalde reden.

  • Mat

Dit is een type verf die vooral heel erg geliefd is als muurverf. Het mooie van een mat type verf is dat dit eventuele oneffenheden op een muur door bijvoorbeeld niet zo denderend stucwerk goed kan verbergen. 

  • Zijdeglans 

Deze verf is heel erg geschikt voor binnenshuis. Zijdeglans verf zit een beetje tussen hoogglans en mat in en is ook heel erg geschikt voor het wegwerken van oneffenheden op de muur. 

  • Halfglans

Dit is niet een van de meest gebruikte maar halfglans verf heeft een hoge glansgraad van ongeveer rond de 75%. Het is heel persoonlijk wanneer je kiest voor een verf die gemaakt is met een halfglans effect. Informeer je eerst goed over het gebruik van deze verf en voor welke toepassingen het wel of juist niet geschikt is.

  • Hoogglans verf

Deze verfsoort is bij de meest (amateur)klussers wel bekend. De hoogglans verf zegt het al, deze biedt een enorm glans aan, hoger dan 75%, en is eigenlijk alleen echt geschikt als buitenverf. Dit omdat de verflaag langer goed blijft en dus beter bestand is tegen allerlei weersinvloeden. 

Hoeveel glansgraden kun je vinden in verf?

Verdiep je in de verschillende glansgraden

Het is belangrijk om voordat je aan de klus begint je goed te verdiepen in de verschillende soorten glansgraden en wat dit voor effect heeft op het object dat jij wilt gaan schilderen. Een goede voorbereiding is het halve werk en achteraf spijt hebben omdat je de verkeerde verfsoort hebt gebruikt is natuurlijk eeuwig zonde en onnodig. 

Kijk ook goed en kritisch naar welke ruimte jij wilt gaan schilderen. Ga je bijvoorbeeld een schuur in de tuin schilderen? Dan kun je beter kiezen voor een hoogglans verf. Maar in de badkamer wordt het alweer een ander verhaal en zou je bijvoorbeeld beter voor een ander materiaal kunnen gaan zoals plaktegels.

Maar een goede voorbereiding jouw materiaalkeuze is cruciaal in hoe het eindresultaat van jouw klus gaat zijn. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles op orde hebt en dat de verf die je gekozen hebt geschikt is voor het object. Vergeet trouwens ook niet dat je niet alleen de glans moet bepalen van de verf maar ook de kleur. En die twee moeten ook goed samengaan.

GERELATEERDE BERICHTEN