Wat zijn de voordelen van houtpellets

Door admin

Je hoort het steeds vaker voorbij komen het woord houtpellets, maar wat zijn houtpellets nou eigenlijk en waar kan je houtpellets kopen? Houtpellets zijn een milieuvriendelijke vaste brandstof gemaakt van zaagsel en gerelateerd industrieel afval van het malen van hout.

Recyclebaar

Houtpellets hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van fossiele brandstoffen: ze worden geproduceerd uit hernieuwbare materialen zoals houtkrullen en zaagsel. Oostenrijk is een van de meest rijk beboste landen in Europa. Meer dan 30 miljoen vaste kubieke meter hout groeit elk jaar. De houtvoorraad in de Oostenrijkse bossen neemt al jaren toe, ondanks intensief gebruik voor bouwhout, papierproductie en als energiebron.

Duurzaam

Investeren in een nieuw verwarmingssysteem is duur en moet daarom op de lange termijn haalbaar zijn. Sterke prijsstijgingen en onvoorspelbare risico’s kenmerken de markt voor fossiele brandstoffen. Houtpellets zijn daar een goedkopere oplossing voor. De economische voordelen van houtpellets zijn opvallend: in vergelijking met olie of aardgas kun je met houtpellets ongeveer de helft van de kosten op brandstof besparen.

Comfortabel

Centrale verwarmingsketels voor houtpellets staan bekend om een hoog gebruikscomfort, eenvoudige bediening en netheid. De brandstof wordt per wagen aangevoerd en automatisch van de opslag naar de ketel getransporteerd. Ontsteking, besturing, ketelreiniging en ontkalking gebeuren op een volautomatische manier. Wat de gebruiker nog moet doen, is de asbak een of twee keer per stookseizoen legen. Houtpelletkachels hebben hoge comfort voordelen ten opzichte van andere houtkachels. Eenmaal gevuld met houtpellets, zorgt de pelletkachel automatisch voor een aanhoudende verwarming gedurende 2-3 dagen. Eens per week of om de week moet de as verwijderd worden. 

Milieuvriendelijk

Omdat hout tijdens de groei dezelfde hoeveelheid CO2 uit de atmosfeer absorbeert als bij de verbranding, dragen hout brandstoffen niet bij aan de concentratie van CO2 uitstoot in de atmosfeer. Het gebruik van houtpellets biedt niet alleen aanzienlijke voordelen voor het milieu en duidelijke economische voordelen voor de klanten, maar biedt ook een veilige toekomstige markt voor binnenlandse bedrijven die de brandstof leveren. 

De juiste houtkachel uitkiezen

Wanneer je een houtkachel gaat uitkiezen die houtpellets gebruik, laat je dan goed informeren over de voor en tegens. Je kan beter investeren in een iets duurdere houtkachel die langer meegaat dan een goedkope aanschaffen die maar een winterseizoen mee gaat. Om de sfeer helemaal af te maken kun je een terrasoverkapping maken, zodat je niet alleen binnen warm zit, maar ook buiten in je tuin. Zo kan jij het hele jaar door zowel in huis als buiten genieten en zit je altijd warm.

GERELATEERDE BERICHTEN