De 6 onderhoudsvriendelijke planten voor in je moestuin

Door admin

Het is ontzettend leuk om te tuinieren. Vooral als het lekker weer is en het zonnetje schijnt. Dan kun je jezelf prima urenlang vermaken tussen al dat groen dat in je tuin groeit. Het is ook ontzettend leuk om een moestuin te maken en te onderhouden. De kanttekening is dat wel wat tijd en energie kost om een mooie moestuin te onderhouden en je moet er dan ook echt een hobby van maken. Wil je wel tuinieren, maar heb je beperkt de tijd? Dan zijn er zeker mogelijkheden. Leg bijvoorbeeld kunstgras neer of maak een onderhoudsvriendelijke moestuin! Met één van de 6 onderhoudsvriendelijke planten voor in je moestuin die we in onze blog bespreken, wordt het onderhouden van een moestuin een fluitje van een cent!

Wat is een moestuin?

Als je nog niet weet wat een moestuin is leggen we in het kort uit wat het is en wat je ermee kunt doen. Een moestuin is feitelijk niets meer of minder dan een tuintje waar je groentes en fruit in kunt verbouwen. Heel veel mensen vinden het leuk om zelf hun groentes en fruit te verbouwen en daarom maken ze vaak in de tuin ruimte voor een moestuin of ze onderhouden een gezamenlijke moestuin op een daarvoor aangewezen plek in de wijk. Overigens hoef je er niet alleen groentes of fruit te planten, want je kunt er ook mooie bloemen in planten en je kunt er zelfs aardappels in kweken als je dat zou willen.

Moestuin onderhouden wanneer je beperkt de tijd hebt

Een moestuin onderhouden kost tijd en energie en hoeveel tijd je eraan moet spenderen is van verschillende factoren afhankelijk. De situatie van de grond, de beplanting, de soort gewassen en zeker niet op de laatste afmeting bepalen uiteindelijk hoeveel tijd je eraan kwijt bent. In de basis kun je al snel uitgaan van circa 8 uur per week. Maar wat kun je doen als je wel een moestuin wilt onderhouden, maar er minder de tijd voor hebt? Dan kun je het beste voor onderhoudsvriendelijke planten kiezen. Laten we de meest onderhoudsvriendelijke planten eens op een rijtje zetten.

Fragaria

De Fragaria mag niet in de moestuin ontbreken. Beter bekend als de aardbeienplant en ja, je kunt er dus overheerlijke aardbeien mee kweken. Een heerlijke en ook nog eens gezonde snack! De Fragaria hoef je slechts één keer te planten en komt ieder jaar weer op. De plant houdt wel van een gezonde en vochtige bodem dus in de warme en wat droge maanden ben je wel iets meer tijd kwijt om de planten water te geven. Maar voor de rest heb je er weinig omkijken naar.

De 6 onderhoudsvriendelijke planten voor in je moestuin

Allium schoenoprasum 

Allium schoenoprasum is een vaste plant die je prima in een moestuin kunt neerzetten. Allium schoenoprasum is beter bekend als bieslook en bieslook is een kruid dat je altijd wel in de keuken kunt gebruiken. Of je nu lekker soep kookt of een overheerlijke pastaschotel aan het maken bent. Evenals de Fragaria hoef je de Allium schoenoprasum slechts één keer te planten en de plant doet voor de rest het werk. In het voorjaar komt de plant meestal weer op en je doet er wel slim aan om rond die periode een beetje te mesten.

Rosmarinus en Thymus

De Rosmarinus is ook een vaste plant die je plant en waar je verder weinig omkijken naar hebt. De plant staat beter bekend als rozemarijn. Eveneens een kruid dat in vrijwel iedere keuken aanwezig is en wordt gebruikt. De plant is eenvoudig te onderhouden. In de winter laat je de plant met rust en in het voorjaar begin je een beetje met bemesten. Houdt er wel rekening mee dat de plant slechts tegen kou en vorst kan. Dus wanneer de plant sterft zou je een nieuwe moeten planten. De Thymus (tijm) is ook een onderhoudsvriendelijke plant die nauwelijks onderhoud vergt.

Agastache

De Agastache is een mooie plant van 80 centimeter tot wel een meter hoog en de plant ruikt een beetje naar anijs. In Nederland staat de plant ook beter bekend als de anijsnetel. Voor de biodiversiteit van je moestuin is de Agastache een aanwinst, want de plant trekt insecten aan. Zoals bijen, hommels en vlinders.

Levisticum 

Levisticum staat ook wel bekend als de maggiplant en de blaadjes kun je dus gebruiken voor bijvoorbeeld het op smaak brengen van soep. De plant vergt wel een beetje onderhoud, maar is nog steeds onderhoudsvriendelijk genoeg als je niet veel tijd aan een moestuin kunt spenderen. In de lente en de herfst moet je de plant snoeien en bij warmte en droogte is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven.

GERELATEERDE BERICHTEN