Ben jij van plan om een groendak aan te laten leggen op je eigen woning of bijvoorbeeld op het dak van je kantoor? Dan zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. Groendaken zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Of je nu als doel hebt om een groene (werk)plek te creëren om te ontspannen, om de natuur te versterken of water te bergen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden met een groendak. Het grootste verschil is de keuze tussen een extensief groendak of een intensief groendak.
Extensief groendak
Een extensief groendak heeft weinig tot geen onderhoud nodig en bestaat uit een relatief dunne laag substraat waarop voornamelijk veel vetplanten groeien. Wanneer mensen aan een groendak denken, denken ze vaak aan dit type groendak dat op veel dakconstructies te vinden is. Wil jij meer uit je groendak halen? Dan is een intensief groendak wellicht een betere keuze.
Intensief groendak
Een intensief groendak vereist wat meer onderhoud, maar heeft ook veel meer te bieden. Dit type groendak bevat een dikke substraatlaag. Hierdoor kunnen er niet alleen vetplanten geplant worden, maar bijvoorbeeld ook heesters, vaste planten en in sommige gevallen zelfs hele bomen. Het is een optie om een bak voor wateropvang mee te nemen in de constructie en dit dak is zo stevig dat het voor gebruikers toegankelijk is. Hierdoor creëer je als het ware een echte tuin, gewoon op je dak.
Niet alleen voor huiseigenaren is een intensief groendak interessant, maar ook voor onder meer projectontwikkelaars, woningcorporaties, overheden, bedrijven en ziekenhuizen die een steentje bij willen dragen aan de vergroening van de stedelijke omgeving.
Natuurdak
Het natuurdak richt zich specifiek op het stimuleren van de biodiversiteit. Dit type daken kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in een stedelijke omgeving. Door bij voorkeur met inheemse plantensoorten te werken die aansluiten bij de lokale fauna en omstandigheden, wordt het natuurdak een toevluchtsoord voor vogels en insecten.
Hemelwater retentie
Groendaken bestaan al langere tijd en worden steeds innovatiever. Tegenwoordig hebben veel groendaken een retentiecapaciteit voor hemelwater, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van het water dat uit de lucht valt. Dit type daken vertragen de waterafvoer, waardoor het riool wordt ontzien tijdens harde regenbuien. Sommige daken houden het water niet actief vast, maar bergen meer water dan het standaard groendak vanwege de extra drainagelaag. Er zijn ook interactieve retentiedaken die water actief vasthouden om dit tijdens drogere periodes in te zetten voor verkoeling van het gebouw of de irrigatie van beplanting.
Groendak aan laten leggen
Donker Groenvoorziening adviseert je graag over het type groendak dat aansluit bij jouw wensen en situatie. Ook voor de realisatie en het onderhoud van buitengroen is Donker Groen Eindhoven een betrouwbare partner.