Lavendel drogen

Door admin

Gedroogde lavendel is bijna bij iedereen wel bekend. Het ruikt namelijk heerlijk. Vaak wordt het gebruik in zakjes in de linnenkast om op die manier je kleding lekker te laten ruiken. Wanneer je langs een lavendelplant loopt dan ruik je dit ook direct. Het is een sterke geur maar zeer zeker geen vervelende geur. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen. Er zijn altijd uitzonderingen te noemen waarbij er mensen zijn die niet tegen de geur van lavendel kunnen. Ondanks dat de lavendel een makkelijke plant is om te houden moet je lavendel bemesten zoals bijna elke plant wel graag wat mest wil hebben. Zo groeit de lavendel nog beter dan hij al doet en krijgt het de juiste voedingsstoffen binnen.

Wanneer lavendel snoeien om te drogen

Lavendel is een plant die beste wel lang kan bloeien. Je kunt deze plant twee keer per jaar snoeien. Dit kun je doen voor de bloei maar ook na de bloei. Wanneer je hem voor de bloei wil gaan snoeien dan is dit in het voorjaar. Die doe je dan in maart of april. Je moet er wel op letten dat het niet meer vriest. 

Snoei je de lavendel liever nadat deze heeft gebloeid dan kan je dat het beste doen in september. Je houdt de plant op die manier goed in de vorm. Had jij geluk en heeft jouw lavendel langer doorgebloeid? Bijvoorbeeld tot in oktober? Dan kan je beter wachten met snoeien tot in het voorjaar. Je voorkomt dan dat de plant gaat bevriezen in de winter. 

Wanneer je jonge lavendel hebt staan dan doe je er goed aan om deze in het begin 1 of 2 keer extra te snoeien. Dit geeft de lavendel een boost en zorgt ervoor dat er nieuwe scheuten groeien en de lavendel lekker vol wordt. 

Uitgebloeide lavendel drogen

Wanneer de lavendel is uitgebloeid dan kun je deze gaan snoeien. Je kunt dan de bloemen die ervan af komen bewaren om ze te gaan drogen. Het heeft namelijk een heerlijke geur en die geur die blijft ook aan de uitgebloeide lavendel heel lang hangen. Wist je dat er ook eetbare lavendel is die je kunt gebruiken in recepten? Dit is dan niet de standaard lavendel die je bijna bij elke plantenwinkel wel kunt kopen. Het gaat dan om de Echte lavendel met de naam Lavandula angustifolia. Van deze plant weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen in zitten die schadelijk zijn. Je wilt deze natuurlijk niet binnenkrijgen. 

Wanneer jij de lavendel hebt gesnoeid kunt je ze het beste in een bosje binden en dan ondersteboven te drogen hangen. Zo een bosje ergens neer te hangen heeft ook een leuk effect. Het heeft dan naast een heerlijke geur ook meteen wat decoratiefs. 

Lavendel drogen in vaas

Buiten dat je lavendel in een bosje kunt drogen zijn er zeker nog andere droogtechnieken te vinden over deze heerlijk geurende plant. Soms zijn er ook mensen die de lavendel uitgebloeid in de vaas laten staan om het op deze manier te drogen. Je doet er dan goed aan om de lavendel in de vaas in de zon te zetten zodat de lavendel sneller droogt. Dit is niet de meest ideale manier maar het kan wel. Toch heeft het de voorkeur om de lavendel in een bosje te drogen en omlaag te hangen. Dit is echt de meest gebruikte en de meest voorkomende manier om de lavendel uitgebloeid te drogen. 

Het voordeel van lavendel drogen in vaas is dat je meteen een leuke decoratie hebt staan die ook nog eens lekker ruikt. Deze decoratie kan je op verschillende plekken in huis zetten maar het beste is het om ze in de zon te zetten. Zorg er wel voor dat het niet in een vochtige ruimte staat. 

Uitgebloeide lavendel drogen

Lavendel drogen in geurzakje

Lavendel drogen in geurzakjes is al jaren oud. Dit werd heel vroeger al gedaan in de tijd dat er geen wasverzachters waren om je was lekker te laten ruiken. De zakjes werden gemaakt van een kanten stof zodat de geur er goed doorheen kon komen. Vaak werden ze tussen de kleding in de kast gelegd. Zeker bij handdoeken en ander keukentextiel werd dit vaak gedaan. Soms werd het geurzakje ook opgehangen in de keuken wanneer er gekookt werd en de geur van het eten niet zo heel erg lekker was. Het verdrijft namelijk de nare geurtjes. 

Een leuk ander weetje is dat lavendel niet alleen als decoratie wordt gebruikt in zakjes maar ook als tekeningen op bijvoorbeeld plaktegels zodat jij het in je badkamer, wc of keuken nog veel leuker kunt maken. Zie jij het al voor je dat jij je keuken aan het opknappen bent en daar van die leuke decoratieve plaktegels tussen hebt zitten waar dit heerlijke plantje op afgebeeld staat? 

GERELATEERDE BERICHTEN