De lathyrus plant en de verzorging ervan

Door admin

Deze plant valt onder de eenjarige planten. Wat dus wil zeggen dat hij maar 1 jaar bloeit en je hem daarna eigenlijk kunt verwijderen uit je tuin. Ondanks dat is het wel een plant die heel erg mooi is. De bloemen van deze plant hebben een golvend blad en zijn in de meest fantastische rosé kleuren te verkrijgen. De geur van deze plant is erg lekker. Hij vraag er dan ook echt om dat hij geplukt wordt en verwerkt wordt in een mooi bloemstuk. De lathyrus valt onder de familie van de peultjes. Dit zie je ook wel aan de bloemen. Het grote verschil tussen peulen en de lathyrus is dat peultjes groeien omdat ze nuttig zijn en de lathyrus groeit echt voor de sier.

De lathyrus plant zaaien

De lathyrus odoratus zaaien kun je het beste doen in de volle zon. Je kunt hem vanaf half april al gaan zaaien. De lathyrus zaaien in volle grond is het beste om te doen. Het beste is om de harde zaden eerst voor een periode van 12 uurtjes te weken in water. Je kunt daarbij het beste gebruik maken van een grondmengsel wat zandig is en goed doorlatend. De zaden dienen ongeveer 2 centimeter in de grond te komen zitten. Je kunt het beste de plek waar je lathyrus zaaien gaat markeren zodat je weet waar jij ze hebt geplant. De lathyrus is er ook als vaste plant te verkrijgen maar hem helemaal zelf zaaien en dan van niets, iets zien te worden is natuurlijk veel leuker! Zeker wanneer je kinderen hebt is het erg leuk en leerzaam om hun te laten zien wat een plant allemaal kan doen. 

De lathyrus plant zaaien

De lathyrus plant kweken

De lathyrus odoratus plant is geen plant die je heel makkelijk kweekt. Het is echt een plant die best wel wat eisen heeft. Zo heeft de voorkeur om deze plant niet meerdere keren op dezelfde plaats te zetten. De lathyrus vraagt namelijk best nog wel wat van de bodem. Als je deze dus meerdere jaren achter elkaar op hetzelfde stukje zou zaaien krijg je last van bodemmoeheid. De grond waarin je de lathyrus kweken gaat moet je goed en diep doorspitten zodat de grond goed los is en de wortels de kans krijgen om de diepte op te zoeken. De plant houdt van goed bemeste grond en zeker in het begin vraagt deze plant om voldoende water. Tijdens de bloei lust deze plant ook wel wat organische mest. Je zult dan ook goed zien dat de lathyrus lijkt op een siererwt of ook wel pronkerwt genaamd.

De lathyrus plant opbinden

De lathyrus plant is een plant die graag wil klimmen. Deze plant dient dus te worden opgebonden. Je kunt dit doen in de vorm van een stuk gaas waar de plant tegenop kan groeien maar ook door middel van het zetten van bamboestokken. Wanneer je kiest voor bamboestokken kan je dit met het zaaien al in de gaten houden. Zet de stokken al meteen bij het zaaien in de grond. Dit kan je het beste doen door 3 bamboestokken te nemen en deze in een soort “tipi” vorm in de grond te steken. De bovenkant van de 3 stokken komt bij elkaar. Bij elke stok kun je 3 zaden zaaien. Wanneer de eerste scheuten uit de grond komen kan je deze even helpen door ze te begeleiden rondom de bamboestokken. Zo kan je de lathyrus opbinden op de juiste manier. Deze stokken zie je ook vaak staan bij zonnebloemen omdat deze ook zo hoog groeien en bamboestokken betrekkelijk stevig zijn. De lathyrus bloeitijd is zo ongeveer 10 weken. 

Op zoek naar de leukste lifestyle verhalen? Neem dan eens een kijkje op Lovethat.nl.

De lathyrus plant zaaien

GERELATEERDE BERICHTEN