Gids: De vlinderstruik snoeien

Door admin

Een mooie vlinderstruik of zelfs meerdere struiken, kunnen jouw tuin een compleet andere uitstraling geven. Terwijl je ook kunt genieten van de prachtige insecten die graag op de takken en de bloemen van de struik vertoeven. Het is toch prachtig om te zien dat mooi gekleurde vlinders in jouw tuin wonen. Het geeft extra sfeer! Ben je gek op vlinders en wil je ervoor zorgen dat ze graag in jouw tuin aanwezig zijn? Dan is het belangrijk om de vlinderstruiken goed te verzorgen. Met onze gids weet je precies hoe en wanneer je de vlinderstruik moet snoeien.

Waarom zijn vlinders gek op de vlinderstruik?

Voordat we meer vertellen over hoe en wanneer je moet gaan snoeien, is het leuk om te weten waarom vlinders zo dol zijn op vlinderstruiken. Vlinderstruiken produceren nectar en daar komen de vlinders graag op af. Hommels en bijen overigens ook, maar deze insecten kunnen prima door één deur. Natuurlijk zijn vlinders heel erg mooi en de vleugels bevatten vaak unieke patronen en mooie kleuren. Als je de vlinders wilt verwelkomen is het ook belangrijk om je tuin zodanig in te richten dat er ook voldoende voeding voor rupsen aanwezig is. Rupsen zijn natuurlijk een stuk minder populair dan vlinders, maar zonder rupsen heb je ook geen vlinders! Rupsen houden van wilde planten en laten een tuin en de planten en bloemen die daar in staan vaak ongemoeid. 

De beste tijd om de vlinderstruik te snoeien

Er bestaat wel wat twijfel over wanneer de vlinderstruik gesnoeid moet worden, maar de regel is eigenlijk dat je moet oppassen voor de ‘r’ in de maand. Vlinderstruiken zijn namelijk niet bestendig tegen vorst. Dus het moment om te snoeien is als de laatste nachtvorst is geweest. Dit is vaak in maart of april. Wanneer je de struik op het juiste moment snoeit heb je er de hele zomer plezier van als die in bloei staat. Meestal blijft de struik bloeien tot augustus en september en dan zou je de struik opnieuw moeten snoeien. Zo voorkom je ook dat die stijf wordt en niet meer mooi in bloei komt.

Tot hoe ver snoeien?

Veel mensen snoeien de vlinderstruik tot aan de grond, maar je kunt het beste tot ongeveer 40 centimeter vanaf de grond snoeien. Dat is het beste voor de struik. Gebruik ook een snoeischaar met een platte onderkant. Ook wel een aambeeld genoemd. Hier kun je prima mee snoeien. Voor de dikkere takken mag je ook een stevige takkenschaar gebruiken. Na de bloei kun je de bloemen het beste wegknippen met een takken- of heggenschaar of ander tuingereedschap waar je graag mee werkt. Zo voorkom je ook dat er een wildgroei aan vlinderstruiken ontstaan.

Wees niet te voorzichtig

Na het snoeien kan de vlinderstruik eruit zien als een hoopje ellende, maar laat je hierdoor niet misleiden of tegenhouden. Je mag dus best flink snoeien als je wilt dat de struik in de zomermaanden weer volop in bloei komt. Een vlinderstruik loopt ook altijd weer uit dus wees niet te voorzichtig als je met het aambeeld en een takkenschaar bezig bent. Je kunt eventueel ook een gedeelte snoeien als je twijfelt. Door het gedeeld snoeien spreidt je ook de bloei weer wat beter en heb je veel langer plezier van de bloeiende vlinderstruik en de vlinders die de struiken graag bezoeken.

Gids: De vlinderstruik snoeien

Om en om snoeien

Heb je meerdere vlinderstruiken? Dan mag je prima om het jaar snoeien. Het ene jaar snoei je struik één en dat jaar daarop struik twee. Het niet gesnoeide exemplaar bloeit dan later dan de struik die je wel gesnoeid hebt en zo heb je ook veel langer plezier van jouw vlinderstruiken.

Buddleja en wildgroei

Zoals geschreven kun je wildgroei voorkomen door de bloemen direct na de bloei eruit te knippen, maar je kunt ook kiezen voor een vlinderstruik die geen zaad vormt. Zo voorkom je dat er overal en nergens vlinderstruiken groeien. Vlinderstruiken heb je in verschillende variaties en door voor verschillende soorten struiken te kiezen krijg je ook een enorme mooie en leuke variatie in vlinders die jouw tuin bezoeken. Als je dus dol bent op deze insecten is het slim om voor meerdere en verschillende vlinderstruiken te kiezen en deze ook goed te onderhouden. 

Vlinders op een balkon?

Heb je geen tuin, maar je wilt wel een leuke plek voor vlinders creëren? Dan zijn er zeker mogelijkheden. Een vlinderstruik kun je ook prima in een bak of een pot planten en op het balkon neerzetten. Let er dan wel op dat je voor een kleinere variant van de vlinderstruik kiest.

GERELATEERDE BERICHTEN