Dakgrind verwijderen

Door admin

Dakbedekking is een belangrijk onderdeel van het dak. Want het beschermt het dak o.a. voor bepaalde weersinvloeden. Een goede dakbedekking voorkomt onnodig slijtage aan het dak. Los van de beschermende functie heeft een dakbedekking ook uiterlijke waarde. Want een mooie dakbedekking brengt een mooi uiterlijk met zich mee. Tegenwoordig zie je daarom bijvoorbeeld ook heel veel groene dakbedekking. Soms kan het ook gebeuren dat je een bepaalde dakbedekking niet meer mooi vindt. Stel je hebt grind op het dak en je wilt dit graag verwijderen omdat je een groen dak wilt met een mooie natuurlijke bedekking dan moet je het grind verwijderen. Hier lees je hoe je het dakgrind op een goede manier kan verwijderen.

Het nut van dakgrind

Jarenlang is dakgrind heel erg populair maar toch wordt het dakgrind steeds meer van de Nederlandse daken verwijdert. Dit heeft onder andere te maken met de opkomst van de zonnepanelen. Als je namelijk zonnepanelen wilt plaatsen op het dak is het hebben van dakgrind niet zo geschikt. 

Maar dakgrind heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen waardoor het erg fijn is om dit als dakbedekking te kiezen. Zo is het zo dat dakgrind de eigenschappen heeft dat het goed tegen storm en zware windstoten kan, het beschermd dus goed en zorgt het voor een goede regenafvoer. Dakgrind biedt dus zo zijn voordelen.

Het verwijderen van dakgrind

Maar er kan dus een punt komen waarop je besluit dat het dakgrind verwijderd moet worden omdat het niet meer passend is bij de situatie, bijvoorbeeld doordat je zonnepanelen op het dak plaatst. Zonnepanelen kun je bijvoorbeeld gebruiken voor duurzaam verwarmen. Alleen gaat het plaatsen van zonnepanelen niet samen met dakgrind. 

Het verwijderen van het dakgrind is niet een eenvoudige klus. En je moet je eigenlijk op voorhand goed afvragen of je dit echt wel zelf wilt doen of dat je het uit gaat besteden. Want het uitbesteden van deze klus zorgt er wel voor dat je zeker weet dat het goed gaat. En als je gaat werken aan het dak is het ook belangrijk dat dit goed gebeurd. 

Want als het dakgrind op een verkeerde manier verwijderd wordt loop je het risico dat er schade aan het dak ontstaat met allerlei vervelende toestanden tot gevolg zoals bijvoorbeeld lekkages in jouw woning. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat het verwijderen van het dakgrind op een goede manier gebeurd. 

En het hangt ook een beetje van de situatie af hoe jouw dak gebouwd is of je het zelf kunt doen of dat het beter is om het aan een vakman uit te besteden. Als je bijvoorbeeld een schuin raam op het dak hebt waar je misschien wat lastig bij kunt, dan is het wel fijn dat je goed materiaal hebt. Een vakman heeft al dit materiaal en weet precies hoe hij/zij het aan moet pakken. 

Zelf dakgrind verwijderen

Zelf dakgrind verwijderen

Eigenlijk is het heel lastig om zelf het dakgrind op een goede manier weg te halen. Afhankelijk van de grootte van jouw dak heb je al snel te maken met een enorm gewicht aan dakgrind. Dat doe je niet even met een veger en een blik. Een vakman die op professionele basis het dakgrind verwijderd heeft hier een speciale zuigmachine voor.

Misschien kun je zo’n machine zelf huren, dat zou je moeten informeren bij een bouwmarkt maar dan nog moet je weten hoe je om moet gaan met zo’n machine. Want het gaat wel om jouw dak en dan moet je er wel voor zorgen dat het op een goede manier gebeurt. 

Tenzij je natuurlijk veel bouwervaring hebt of aan de juiste materialen kunt komen. Dan zou je kunnen overwegen om toch ervoor te kiezen om het zelf te doen. Maar eigenlijk is het echt het allerbeste om dit uit handen te geven aan een vakman.

Maak een goede afweging

Voordat je gaat beginnen om het dakgrind te verwijderen moet je jezelf echt afvragen met welke reden je het dakgrind wilt verwijderen en wat je hier allemaal voor nodig hebt. Maak een plan van aanpak. Wil je het zelf doen of besteed je het liever uit aan een vakman? Zelf doen kan maar je moet wel zeker weten dat je de klus ook kunt klaren en dat je de klus op een juiste manier uitvoert.

Als je hieraan twijfelt dan is het beter om de klus uit te besteden en zo het grind op een goede manier te verwijderen.

GERELATEERDE BERICHTEN