Houtworm in haardhout bestrijden

Door admin

De geur van een knisperend haardvuur in de winter onder het genot van een warme glühwein of een heerlijke kaasplank of borrelplank doet menig hart sneller kloppen. Het heeft iets bijzonders, een haardvuur. Verwarmd worden door het ruwe element van vuur en brandend hout en de geur die hierbij vrijkomt. Je zou jaloers worden op eenieder die de luxe van een open haard bezit. Maar een open haard is niet alleen maar luxe. Een open haard heeft namelijk ook veel onderhoud nodig. Niet alleen de haard zelf maar ook het hout heeft een aandachtig oog nodig want deze is heel gewild voor de houtworm. En dit vervelende beestje wil je niet in je huis. Hier kun je alles lezen over de houtworm en hoe je deze het beste kunt voorkomen of bestrijden.

Wat is de houtworm precies?

De houtworm is een nakomeling van een kever zoals een van de meest bekende, de boktor. Deze kever leeft zelf niet in het hout maar hij plant zich wel voort via het hout. De larven van de in dit voorbeeld genoemde boktor kever worden dus in het hout gepland. Eenmaal als de larven in het hout zitten gaat deze zich een weg eten door het hout.

En de gevolgen van de houtworm kunnen echt werkelijk waar desastreus zijn. Niet zozeer als het in haardhout zit want dit ga je natuurlijk verbranden in het vuur, maar als de houtworm zich via opgeslagen haardhout in jouw huis wel gaat verspreiden dan heb je wel een probleem als de larve zich ook op andere plekken gaat nestelen in hout in jouw woning. 

De gevolgen van de houtworm

Er zijn genoeg verhalen bekend van houten woningen, in Nederland kennen we die eigenlijk niet behalve vakantiehuisjes zoals chalets, die compleet van binnenuit gesloopt zijn door de houtworm. En die schade is bijna niet te verhelpen, zaak dus om dit te voorkomen. 

Ook de kwaliteit van jouw haardhout heeft te lijden onder de aanwezigheid van de houtworm. Hoe duurzaam jouw hout ook mag zijn, als de houtworm zijn weg heeft gevonden in jouw haardhout wordt deze hol van binnen en zal het hout sneller opgebrand zijn. De schade kan dan misschien beperkt blijven tot het haardhout, maar haardhout is niet goedkoop en het zal je dus extra geld kosten doordat het verbruik hoger wordt. Zonde!

De gevolgen van de houtworm

Het voorkomen van de houtworm

Helemaal voorkomen dat je te maken krijgt met houtworm is niet mogelijk. Er bestaat altijd een risico dat de houtworm zijn weg weet te vinden in jouw haardhout. Maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de risico’s van een houtworm plaag te voorkomen. Een van die maatregelen is om het hout droog en afgesloten te bewaren. 

Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent om een hout of pelletkachel aan te sluiten, al dan niet met gebruik van een warmtepomp, dan kun je ervoor kiezen om gelijk een goede houtopslag te bouwen. Veel mensen leggen het hout onder een eenvoudige overkapping maar voor de boktor is dit natuurlijk een uitnodiging tot een housewarming party. Hij hoeft geen moeite te doen om binnen te komen op die manier. Zaak dus om een goede overkapping te bouwen.

Het mooiste is dat je het hout droog weg kunt leggen en afgesloten kunt bewaren. Bijvoorbeeld door een dichte overkapping te maken voor het haardhout. Op deze manier verklein je al de risico’s dat de houtworm zijn weg weet te vinden in jouw haardhout. 

Maar het allerbelangrijkste blijft nog altijd dat je goed je ogen gebruikt. Als je dus een paar houtblokken naar binnen haalt om een behaaglijk vuurtje te maken, dan is het echt zaak dat je de kwaliteit van het hout goed nakijkt. 

Wat te doen als je houtworm constateert

Allereerst niet in paniek raken, maar proberen overzicht te krijgen waar je de houtworm hebt gevonden en op welke plekken. Als je eenmaal houtworm hebt geconstateerd is het eigenlijk wel belangrijk dat je kiest voor een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf die jou hierbij van dienst kan zijn. 

Zelf aan klungelen met bestrijdingsmiddelen is niet aan te raden. Ze zijn zeer zeker wel te verkrijgen online maar je moet dat risico niet willen nemen. De kans is namelijk aanwezig dat je de houtworm niet op een goede manier uit de weg roeit en dat er achterblijvers zijn die alsnog schade veroorzaken. Zoek daarom professionele hulp als je last hebt van houtworm.

GERELATEERDE BERICHTEN